V prípade nečinnosti OSN ohľadom Sýrie je USA pripravené zakročiť a prevziať iniciatívu do vlastných rúk

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 06:53 • 2 min
V prípade nečinnosti OSN ohľadom Sýrie je USA pripravené zakročiť a prevziať iniciatívu do vlastných rúk

NEW YORK - Spojené štáty dnes varovali, že podniknú jednostrannú akciu, ak OSN nebude schopná patrične reagovať na údajný chemický útok, ku ktorému došlo v utorok v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Varovanie predniesla na pôde tejto medzinárodnej organizácie americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová počas mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN, zvolanej Francúzskom a Britániou.

 

"Ak Organizácia Spojených národov bude neustále zlyhávať v plnení si svojej povinnosti konať kolektívne, vezmeme iniciatívu do vlastných rúk," vyhlásila Haleyová bez uvedenia bližších detailov. "Ak má Rusko na sýrsku vládu vplyv, ako to vyhlasuje, chceme vidieť, že ho aj využíva. Chceme vidieť, že ukončí tieto hrôzy," povedala ďalej Haleyová na adresu hlavného spojenca Damasku.

 

Pri leteckom útoku na povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún v provincii Idlib zahynulo najmenej 72 ľudí vrátane 20 detí, pričom následky otravy sa prejavili u desiatkach ďalších osôb.Ide o najhorší útok chemickými zbraňami v Sýrii od roku 2013, keď bol použitý sarín. Obete majú príznaky zasiahnutia najmenej dvoma rôznymi chemickými látkami, informovala spravodajská stanica CNN.

 

Británia, Francúzsko a Spojené štáty predložili v OSN návrh rezolúcie, v ktorej sa požaduje dôsledné vyšetrenie útoku, avšak Rusko vyhlásilo, že text rezolúcie je "kategoricky neprijateľný".

 

Toto západné trio obviňuje z útoku vládne sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko tvrdí, že jedovaté chemické látky unikli z povstaleckého muničného skladu a továrne, ktoré boli zasiahnuté počas útokov sýrskeho letectva.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies