FOTO V poľsku začalo vojenské cvičenie USA a trinástich európskych krajín BALTOPS

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 16:40 • 2 min
FOTO V poľsku začalo vojenské cvičenie USA a trinástich európskych krajín BALTOPS

VARŠAVA - Okolo 4000 amerických a európskych vojakov sa zúčastňuje na spoločnom vojenskom cvičení armád Spojených štátov a trinástich európskych krajín BALTOPS, ktoré sa vo štvrtok začalo v poľskom prístavnom meste Štetín.

slovakia

left justify in out

Na cvičení, ktoré sa koná každoročne už od roku 1972, sa tento rok zúčastní vyše 50 lietadiel a zhruba rovnaký počet lodí a ponoriek.

Tohtoročný 45. ročník podujatia sa koná v čase narastajúceho napätia medzi západnými krajinami a Ruskom. Cieľom cvičenia, ktoré potrvá do 16. júna, je posilniť schopnosť spoločnej odpovede zúčastnených krajín na prípadné ohrozenie a demonštrovať odhodlanie členských a partnerských krajín NATO zaistiť bezpečnosť a obranu regiónu.

Na cvičení sa zúčastňujú armády dvanástich členských krajín NATO - Belgicka, Dánska, Estónska, Francúzska, Holandska, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Nórska, Poľska, Spojených štátov a Veľkej Británie, ako aj dvoch partnerských krajín - Fínska a Švédska.
 

Moskvu znepokojuje rozmiestnenie vojsk Severoatlantickej aliancie v pobaltských štátoch a Poľsku a na tento vývoj zareaguje. Vyhlásil to dnes veľvyslanec Ruska pri NATO Alexandr Gruško.

 

"NATO buduje novú vojenskú bezpečnostnú situáciu, čo nemôžeme ignorovať, a mali by sme to riešiť pomocou našich vlastných vojenských nástrojov," povedal Gruško.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies