FOTO V Poľsku našli na mieste nacistického výcvikového centra "časovú schránku": Toto odkazujú nacisti

NETKY.SK • 21 September 2016, 09:16 • 2 min
FOTO V Poľsku našli na mieste nacistického výcvikového centra "časovú schránku": Toto odkazujú nacisti

VARŠAVA - Noviny z obdobia nacizmu, mince, dokumenty a výtlačky knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf sa našli v "časovej kapsule", ktorú v roku 1934 ukryli do základov nacistického výcvikového strediska. Oznámil to dnes predstaviteľ mesta Zlocieniec na severozápade Poľska, Sebastian Kuropatnicki.

slovakia

left justify in out

Výskumníci hľadali pri vykopávkach v Zlocienieci medený valec vo zvyškoch základov bývalého nacistického výcvikového centra nazývaného aj Ordensburg, lebo sa dozvedeli, že by mohol obsahovať dokumentárny film z roku 1933 zachytávajúci oslavy 600. výročia založenia mesta. V tom čase sa mesto nachádzalo v Nemecku a malo názov Falkenburg, dodala tlačová agentúra AP.

 

Hovorca mestskej radnice Kuropatnicki dnes uviedol, že výskumníci aj predstavitelia mesta boli zvedaví - chceli vidieť film a mesto tých čias.

 

Keď medenú nádobu 13. septembra otvorili, nenachádzal sa v nej žiaden film, ale obsahovala pergamenovú listinu o založení strediska z roku 1934, list od miestneho bankára zaznamenávajúci lokalitu strediska, fotografie a dve výtlačky Hitlerovej knihy.

 

Kuropatnicki pre agentúru AP povedal, že hoci predmety dokumentujú "dobu zla", pre mestských historikov majú cenu. Úrady plánujú zriadiť múzeum, kde vystavia nájdené predmety, ale s kritickým komentárom o nacistickej ideológii, ktorá viedla k druhej svetovej vojne a smrti desiatok miliónov ľudí.

 

Poľsko stratilo vo vojne okolo šesť miliónov občanov, polovicu z nich tvorili Židia. Po vojne boli hranice prekreslené a z Falkenburgu sa stal Zlocieniec.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies