FOTO V poliach pri Chtelnici tento rok odchovali 11 mláďať vzácnej kane popolavej

NETKY.SK • 22 August 2017, 09:44 • 2 min
FOTO V poliach pri Chtelnici tento rok odchovali 11 mláďať vzácnej kane popolavej

BRATISLAVA - Ornitológovia sa tešia z odchovaných 11 mláďat vzácneho dravca kane popolavej. Podarilo sa to aj vďaka spolupráci s Poľnohospodárskym družstvom v Chtelnici (okr. Piešťany), na ktorého pšeničných lánoch ochranári zaznamenali štyri hniezda týchto vzácnych dravcov.

slovakia

left justify in out

Kaňa popolavá je mimoriadne vzácna. Ornitológovia ročne nájdu dve až desať hniezd. Keďže tento druh kane hniezdi aj v obilných poliach, bez pomoci človeka by tieto ich hniezda boli zničené pri žatve. Tá je totiž skôr, než sú mláďatá schopné lietať.

Pre ochranu kaní popolavých sú kľúčové dve veci – včasné nájdenie hniezda a ústretovosť užívateľa pozemku, na ktorom sa nachádza. Tieto hniezda našli ornitológovia z Trnavy a pracovníci Štátnej ochrany prírody. V čase nálezu sa mláďatá práve liahli, potrebovali ešte mesiac, kým začnú lietať, vysvetlil Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

Poľnohospodári v Chtelnici s ochranármi spolupracovali. Bez problémov akceptovali vstup ornitológov do obilného poľa, postavenie plotov a konzultovali aj všetky činnosti, ktoré by mohli mláďatá ohroziť. Nepokosili ani plochy obilia okolo každého nájdeného hniezda, dodal.

Monitoring a záchranu dravcov tento rok podporila Západoslovenská energetika a. s. v rámci programu 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona