FOTO V nemocnici v Spišskej Novej Vsi otvorili nový urgent

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 14:03 • 2 min
FOTO V nemocnici v Spišskej Novej Vsi otvorili nový urgent

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Za viac ako jeden milión eur vybudovali v nemocnici v Spišskej Novej Vsi nové oddelenia urgentnej a multiodborovej intenzívnej starostlivosti novej generácie. Do prevádzky dnes boli uvedené po necelých šiestich mesiacoch výstavby. Ide o najvyššiu investíciu od vzniku nemocnice. Jej cieľom je zásadným spôsobom zvýšiť kvalitu akútnej zdravotnej starostlivosti v spišskom regióne a vytvoriť ukážkový model pre celé Slovensko.

slovakia

left justify in out

Podľa Ľuboša Lopatku, generálneho riaditeľa siete regionálnych nemocníc Svet zdravia, pod ktorú nemocnica patrí, ide na Slovensku o inovatívny koncept. Ten podľa jeho slov okrem nových moderných priestorov zavádza aj také prevádzkové procesy, ktoré minimalizujú časovú stratu pri záchrane života. Vďaka týmto zmenám by sa mali výrazne zvýšiť šance pacientov so závažným úrazom, infarktom alebo s porážkou na prežitie a na celkové uzdravenie.

 

Pacienti na novom oddelení urgentnej medicíny budú ošetrení prednostne podľa závažnosti ich stavu. To sa docieli zavedením takzvanej triáže počas vstupného príjmu, teda triedenia podľa závažnosti, skladá sa z piatich stupňov. Ku každému stupňu závažnosti je priradený maximálny čas, dokedy má byť pacient definitívne ošetrený.

 

Najakútnejšie stavy musia byť vyriešené okamžite alebo najneskôr do desiatich minút, menej akútne stavy medzi jednou až dvoma hodinami. Poradie pacientov teda neurčuje čas príchodu na ošetrenie. "Na čase jednoznačne záleží. Za desať až pätnásť minút pri krvácaní z veľkej cievy človek stratí až jeden liter krvi. Následky môžu byť fatálne," vysvetlila riaditeľka nemocnice Renáta Šuláková.

 

Pripomenula, že urgentisti doteraz vo väčšine prípadov pôsobili ako súčasť posádok rýchlej lekárskej pomoci. Po prvýkrát im tak bolo poskytnuté pracovné zázemie nemocnice. Nové oddelenie urgentnej medicíny povedie primár Boris Šťastný, ktorý sa urgentnej medicíne venuje už 15 rokov. Predstavený koncept, podľa ktorého by podľa Lopatku mohli v budúcnosti fungovať všetky nemocnice Sveta zdravia, má uľahčiť prácu aj tímom rýchlej zdravotnej a lekárskej pomoci.

 

Na oddelenie urgentnej medicíny stavebne nadväzuje aj nové oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS), ktoré spája bývalé oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS). Jeho primárom je Boris Mavrodiev, ktorý sa anestéziológii venuje už dvadsať rokov. Prínos tohto nového oddelenia spočíva v tom, že hospitalizovaní pacienti sú umiestnení na modernej jednotke so sústredenou intenzívnou starostlivosťou a o ich stave a liečebnom postupe sa v prípade potreby vie dohodnúť multiodborový tím špecializovaných lekárov. Z nových 18 lôžok sú dve stavebne izolované. Budú sa využívať pre pacientov, ktorí sú infekční je potrebné eliminovať riziko rozšírenia nákazy.

 

Spoločnosť Svet zdravia, a. s., patrí do skupiny Penta Investments. Je prevádzkovateľom štrnástich nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom, Trnavskom a v Trenčianskom kraji, ktorých spádová oblasť predstavuje jeden milión obyvateľov, pracuje v nich vyše šesťtisíc zamestnancov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies