FOTO V najchladnejšej dedine na svete udreli také mrazy, že sa im pokazil teplomer

NETKY.SK • 16 Január 2018, 13:56 • 2 min
FOTO V najchladnejšej dedine na svete udreli také mrazy, že sa im pokazil teplomer

OYMYAKON - Oymyakon je najchladnejšie trvalo osídlené miesto na svete, nachádza sa v ruskej Sibíri a teploty pod mínus 50 °C sú tam v januári úplne bežné. Dalo by sa povedať, že to je ešte ten „teplejší“ variant.

slovakia

left justify in out

Žije tu 500 obyvateľov, ktorým sa tento týždeň pokazil ich najväčší teplomer, ktorý namontovali len pred rokom. Ten naposledy ukázal teplotu mínus 62 °C a potom sa pokazil. Daily Mail píše, že podľa miestnych teplota klesla o mnoho viac a ich zariadenia ukazovali mínus 67 °C!

 

img

Foto: Twitter

 

Oymyakon je veľkým unikátom. V dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia túto dedinu využívali najmä pastieri sobov, pretože tu vyviera termálny prameň a mohli tak napojiť svoje stáda. Podľa toho dostalo toto miesto aj svoj názov "voda, ktorá nezamŕza".

 

Život na tomto chladnom mieste však prináša množstvo problémov. Napríklad, autá musia byť niekedy naštartované celý deň, lebo hrozí, že by sa im to už nepodarilo. Na Slovensku si asi neviete predstaviť, že pôjdete do obchodu a necháte na parkovisku naštartované auto s kľúčom. No, iný kraj, iný mrav. Majú tu dokonca aj vyhrievané garáže.

 

Ďalší problém nastane, keď niekto zomrie. Zem je totiž taká tvrdá, že sa do nej nedá kopať. Na mieste, kde má byť hrob musia niekoľko hodín nechať horieť vatru a potom ťažko kopú dlhé hodiny alebo jednoducho počkajú do jari. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona