FOTO V Mníchove otvorili 184. ročník pivných slávností Oktoberfest

NETKY.SK • 16 September 2017, 13:22 • 2 min
FOTO V Mníchove otvorili 184. ročník pivných slávností Oktoberfest

MNÍCHOV - Už 184. ročník pivných slávností Oktoberfest sa dnes začal v bavorskom Mníchove. Starosta mesta Dieter Reiter ich presne na poludnie otvoril tradičným zvolaním "Ozapft is!" (Je narazené!), keď narazil prvý sud piva.

slovakia

left justify in out

V súlade s tradíciou dostal prvý litrový krčah známy ako Mass, v akých sa pivo na Oktoberfeste podáva, bavorský premiér Horst Seehofer. Bežný návštevník tento rok zaplatí za pohár špeciálneho piva vareného pre toto podujatie cenu do 10,95 eura, teda o 25 centov viac ako vlani, píše agentúra DPA.

 

Na najväčších slávnostiach svojho druhu na svete očakávajú do 3. októbra šesť miliónov návštevníkov. Prvé tisíce z nich sa na Terezinu lúku (Theresienwiese) vydali už ráno ešte pred otvorením brán festivalu napriek chladnému a daždivému počasiu. Návštevníci, na ktorých čaká na Oktoberfeste takmer 120.000 miest na sedenie v rôznych obrovských stanoch, minú každoročne počas celého podujatia viac ako miliardu eur. 

 

Starosta Mníchova pozval Obamu na Oktoberfest

 

O ich obsluhu i zábavu sa stará okolo 8000 stálych pracovníkov a 5000 brigádnikov. Vlani vypili celkovo 6,6 milióna litrov piva a zjedli takmer 367.000 grilovaných kurčiat, 116 pečených volov a 58 pečených teliat - spolu s 28 tonami pražených mandlí.

 

Vzhľadom na obavy z teroristického útoku úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia pre tohtoročný Oktoberfest. Na mieste jeho konania sú napríklad zakázané batohy a iné väčšie tašky, umiestnili tam dodatočné videokamery, ako aj väčší počet kvetináčov slúžiacich ako zábrany pre vozidlá.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona