FOTO V londýnskej knižnici prezentovali prvý anglický preklad Krvavých sonetov

NETKY.SK • 8 November 2018, 07:08 • 2 min
FOTO V londýnskej knižnici prezentovali prvý anglický preklad Krvavých sonetov

LONDÝN/BRATISLAVA - Historicky prvý umelecký preklad Krvavých sonetov (The Bloody Sonnets) Pavla Orságha Hviezdoslava do angličtiny prezentovali v stredu v Londýne pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

"Storočnica konca prvej svetovej vojny je dobrou príležitosťou na to, aby sme velikána našej literatúry vrátili na piedestál svetovej literatúry prostredníctvom prekladu do angličtiny," povedal pri tejto príležitosti veľvyslanec SR v Londýne Ľubomír Rehák.

 

 

Knihu prezentoval Rehák spolu s prekladateľom Sonetov Johnom Minahaneom v stredu o 18.00 miestneho času v priestoroch Britskej knižnice za účasti významných predstaviteľov odbornej komunity. Súčasťou prezentácie bol aj umelecký prednes úryvkov z diela v angličtine.

 

Slovenské veľvyslanectvo v Londýne v spolupráci s partnerskými inštitúciami organizuje sériu prezentácií nového anglického prekladu Krvavých Sonetov, ktoré sú vrcholným dielom slovenského básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Podujatia sa uskutočnia počas novembra vo viacerých mestách, vrátane Londýna, Belfastu, Cardiffu, Stirlingu, Dublinu a Cambridge.

 

Prezentácie Sonetov pripomínajú 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny i vzniku Československa, ako aj 25. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

 

 

Mimoriadnu edíciu tejto publikácie dostala aj britská kráľovná Alžbeta II. Kráľovná podľa slovenského veľvyslanectva ocenila jej silné humánne posolstvo, ktoré je aktuálne dodnes.

 

Pavol Országh Hviezdoslav napísal cyklus 32 sonetov ako reakciu na prvé správy z prvej svetovej vojny. V lyrickom diele vyjadril bolesť a rozhorčenie nad mravným úpadkom ľudstva, ktoré sa vrhá do vojnových konfliktov a spôsobuje bolesť a utrpenie.

 

Krvavé sonety vyšli v samostatnom knižnom vydaní v roku 1919 a odvtedy boli preložené do viacerých cudzích jazykov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona