AKTUALIZOVANÉ VIDEO naživo: Požiar výškovej budovy v Londýne si už vyžiadal 17 obetí, viacero ľudí je nezvestných

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 15:53 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO naživo: Požiar výškovej budovy v Londýne si už vyžiadal 17 obetí, viacero ľudí je nezvestných

LONDÝN - Na 17 mŕtvych stúpol dnes počet obetí požiaru, ktorý v stredu v noci zničil výškový obytný dom v londýnskej štvrti Kensington.

slovakia

left justify in out

Britská premiérka Theresa Mayová navštívila dnes miesto v londýnskej štvrti Kensington, kde v stredu došlo k požiaru

 

Premiérka počas návštevy nariadila "dôkladné vyšetrenie tejto strašnej tragédie" a dodala, "že vláda vyvinie maximálne úsilie", aby obyvateľom domu, ktorý požiar úplne zničil, "poskytla v Londýne náhradné bývanie".

 

"Ľudia však v tejto chvíli požadujú odpovede, a to absolútne oprávnene. Preto som nariadila dôkladné vyšetrenie tejto katastrofy. Musíme vedieť, čo sa stalo. Musíme nájsť vysvetlenie. Dlžíme to rodinám, ľuďom, ktorí prišli o svojich najbližších, priateľov a domovy, v ktorých žili," povedala Mayová.

 

Viacero ľudí je naďalej nezvestných, informovala dnes na tlačovej konferencii komisárka londýnskeho hasičského zboru Dany Cottonová s tým, že konečný počet obetí bude s najväčšou pravdepodobnosťou ešte vyšší.

 

Prehľadávanie vyhorenej budovy bude podľa Cottonovej zdĺhavý proces a budú pri ňom asistovať špeciálne vycvičené psy.

 

Po rozsiahlom požiari je hospitalizovaných 74 ľudí - 64 tam previezli, desať prišlo vlastnými silami. Stav 20 osôb je kritický, dodala záchranná služba.

 

Cottonová označila požiar za "bezprecedentný incident". Uviedla, že za 29 rokov svojej kariéry ešte nezažila požiar takého rozsahu. Podľa nej zásah hasičov naďalej trvá. Počet obetí nie je zatiaľ možné stanoviť,

 

Polícia uviedla, že v okolitých budovách evakuovala približne 30 bytov.

 

Podľa svedkov zostalo v horiacej budove uväznených množstvo ľudí. Jeden z nich pre BBC povedal, že v niektorých bytoch videl za oknami ľudí a kričal na nich, aby okamžite dom opustili. Odpovedali mu, že nemôžu, pretože chodby sú plné dymu. Vyslovil domnienku, že zostali vo vnútri, pretože si mysleli, že ich vyslobodia hasiči.

 

Obyvateľka výškovej budovy povedala televízii Sky News, že poplach bol spustený až po pol hodine od vypuknutia požiaru. Ona a jej rodina sa zachránili iba vďaka susedovi, ktorý im zabúchal na dvere. Dodala, že v budove došlo pred niekoľkými rokmi k "malému požiaru".

 

Grenfell Tower bol podľa BBC postavený v roku 1974. Len minulý rok prešiel rekonštrukciou za desať miliónov libier. Dom dostal okrem iného nové vonkajšie izolačné obloženie, nové okná s dvojitými sklami a nový vykurovací systém. Rekonštrukcia bola súčasťou väčšej investície v tejto oblasti Londýna vo výške 67 miliónov libier.

 

Oheň v Grenfell Tower, ktorá je súčasťou Lancaster West Estate, nahlásili o 01:16 miestneho času (2:16 stredoeurópskeho letného času). Na mieste zasahuje 200 hasičov so 40 kusmi hasičskej techniky a tiež 20 zdravotníckych tímov.

 

Zastupiteľský úrad SR v Londýne zatiaľ nemá informáciu o tom, že by medzi obeťami požiaru mali byť Slováci.

 

"Úrad policajnej pridelenkyne zastupiteľského úradu kontaktoval londýnsku metropolitnú políciu, ktorá prisľúbila bezodkladne kontaktovať príslušné zastupiteľské úrady v Londýne, ak by bola potvrdená účasť ich občanov. Obdobne ani na pohotovostnom mobile zastupiteľského úradu neboli v uvedenej súvislosti zaznamenané žiadne telefonáty," konštatoval.

 

 

 

Podľa londýnskej Metropolitnej polície ošetrili zasahujúci zdravotníci najmenej 15 ľuďom rôzne druhy zranení, pričom viacero svedkov uviedlo, že budova, v ktorej sa nachádza 120 bytov, by sa v dôsledku oslabenia konštrukcie požiarom mohla zrútiť.

Za závažný incident označil dnešný požiar výškovej budovy aj londýnsky starosta Sadiq Khan.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies