FOTO V Katare plánujú postaviť hotel v tvare kvetu od Zahy Hadid

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 10:14 • 2 min
FOTO V Katare plánujú postaviť hotel v tvare kvetu od Zahy Hadid

LUSAIL - V katarskom meste Lusail plánujú vybudovať hotel v tvare púštneho kvetu podľa návrhov zosnulej iracko-britskej architektky Zahy Hadid.

slovakia

left justify in out

Správu v utorok potvrdil brat tamojšieho emira šejk Mohammed bin Hamad al-Thani, ktorý uviedol, že budovu postavia blízko miesta, kde sa bude v roku 2022 konať finále Majstrovstiev sveta vo futbale.

 

Tridsaťosemposchodový hotel bude jednou z dvoch stavieb od renomovanej architektky, ktoré v krajine postavia.
Podľa stanoviska zverejneného šejkovou firmou Alfia Holding, by mal hotel v Lusaile, ktoré je vzdialené 23 kilometrov od hlavného mesta Dauha, stáť do roku 2020. Stavba v tvare púštneho hyacintu má byť odpoveďou na súčasné i budúce environmentálne výzvy.

 

Tvorba Zahy Hadid, ktorá skonala tento rok v marci, je známa po celom svete. Navrhla napríklad budovu ústredia spoločnosti BMW v nemeckom Lipsku, stanicu lanovky v rakúskom Innsbrucku či kultúrne multifunkčné Centrum Hejdara Alijeva v azerbajdžanskej metropole Baku. Známa je tiež vďaka projektovaniu centra plaveckých športov Aquatics Centre vybudovaného pre letné olympijské hry 2012 či Rosenthalovho centra súčasného umenia v Cincinnati. Zaslúžila sa tiež o vznik projektu zóny Čulenova v Bratislave. V roku 2004 ako vôbec prvá žena získala Pritzkerovu cenu za architektúru, na konte má tiež dve Stirlingove ceny udeľované Kráľovským inštitútom britských architektov, ktorý jej tiež udelil Zlatú medailu. V roku 2010 ju americký časopis Time zaradil medzi sto najvplyvnejších ľudí roka.

 

Zástupcovia jej firmy ZHA (Zaha Hadid Architects) nedávno oznámili viacero nových projektov, medzi ktorými je aj nová štvrť v centre Prahy či technologický park pri Moskve.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies