FOTO V Holíči vznikla zaujímavá maľba: Počuli ste už o mural arte?

NETKY.SK • 21 August 2018, 10:43 • 2 min
FOTO V Holíči vznikla zaujímavá maľba: Počuli ste už o mural arte?

V spolupráci so samosprávou v Holíči "ožilo" jedno zo sídlisk.

slovakia

left justify in out

Stretli ste sa už niekedy s pojmom mural art? Ide o umelecký smer, ktorý sa zaoberá veľkoplošnou maľbou na steny verejných priestranstiev. Môžeme ho nájsť už aj v uliciach našich miest, no stále má pomerne malé zastúpenie. Jedna takáto maľba však nedávno vznikla v meste Holíč, kde na sídlisku Márie Terézie vznikol na jednej z budov jej portrét v modernom prevedení. Svojimi rozmermi a štýlom je táto maľba v okolí jedinečná.

 

Autorom diela je Juraj Grunner, ktorého cieľom bolo vyobraziť Máriu Teréziu ako mladučkú a „nepoškvrnenú“ panovníčku na začiatku svojho vládnutia. Táto jej podobizeň pochádza z obdobia, keď bola ako 17-ročná korunovaná za rakúsko-uhorskú cisárovnú. Na maľbe je preto zámerne „čistá“ na rozdiel od pozadia, ktoré symbolizuje turbulentné obdobie vtedajšej spoločnosti, intrigy a nečestnosť, ktoré vládli. Maľba však týmto spôsobom zároveň prepája baroko so súčasným street artom.

 

Zaujímavé dielo bude obyvateľom mesta spríjemňovať kultúrne a životné prostredie a tiež vyzdvihne tento u nás málo známy druh umenia.

img

Veľkoplošná maľba na stene zobrazujúca Máriu Teréziu

Zdroj: Juraj Grunner



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies