FOTO V hlavnom sídle OSN po prvý raz vztýčili palestínsku vlajku

NETKY.SK • 1 Október 2015, 08:57 • 2 min
FOTO V hlavnom sídle OSN po prvý raz vztýčili palestínsku vlajku

NEW YORK - V hlavnom sídle OSN v New Yorku vztýčili v stredu po prvý raz palestínsku vlajku, čo podľa agentúry DPA symbolizuje úsilie Palestínčanov o dosiahnutie štátnosti. Udalosť nasledovala krátko po tom, ako v pléne Valného zhromaždenia OSN vystúpil s prejavom palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

slovakia

left justify in out

Na vztýčení vlajky Palestíny, nečlenského pozorovateľského štátu OSN, sa zúčastnilo viacero medzinárodných predstaviteľov, ktorí reagovali aplauzom. Abbás zároveň vyhlásil 30. september za Deň palestínskej vlajky.

 

"Je to historická chvíľa v zápase palestínskeho ľudu o slobodu a nezávislosť. Svojim krajanom - nech žijú kdekoľvek - vravím, aby túto vlajku vztýčili vysoko, pretože je symbolom palestínskej identity. Úsvit sa blíži," uviedol Abbás.

 

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun uviedol, že OSN podporuje palestínsky ľud v úsilí o dosiahnutie autonómneho štátu. "Úprimne dúfam, že úspešný mierový proces už čoskoro prinesie deň, keď rozvinieme palestínsku vlajku na správnom mieste - medzi suverénnymi členskými štátmi OSN," uviedol Pan.

 

Valné zhromaždenie OSN začiatkom septembra drvivou väčšinou schválilo rezolúciu, na základe ktorej je možné v sídle OSN vyvesiť i vlajky nečlenských pozorovateľských štátov - Palestíny a Vatikánu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies