AKTUALIZOVANÉ FOTO V Grécku vypukli ničivé lesné požiare: V okolí Atén si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 07:38 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO V Grécku vypukli ničivé lesné požiare: V okolí Atén si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych

ATÉNY - Najmenej 50 mŕtvych a viac než 150 zranených evidujú v Grécku v súvislosti s rozsiahlymi požiarmi porastov, ktoré vypukli v okolí hlavného mesta.

slovakia

left justify in out

Mnohí zo zranených sú v kritickom stave.

 

Pobrežná stráž uviedla, že bezvládne telá štyroch obetí - troch žien a dieťaťa - boli objavené na mori blízko jednej z oblastí v okolí Atén, zasiahnutých ničivými požiarmi. Ďalších 26 tiel našli podľa gréckeho Červeného kríža a predstaviteľov oblastnej samosprávy blízko prístavného mesta Rafina.

 

Počet mŕtvych sa pravdepodobne po rozvidnení ešte zvýši, keďže nasadené zložky kontrolujú spálené obytné budovy a vozidlá.

 

Požiare pri Aténach sa šírili vysokou rýchlosťou a miestnych obyvateľov i turistov tak zastihli nepripravených. Podľa údajov verejnoprávnej televíznej stanice ERT zachránili posádky rôznych plavidiel viac ako 700 ľudí z pláží a skalnatých výbežkov na pobreží, kam utiekli pred plameňmi.

 

Väčšinu ohnísk sa počas noci podarilo hasičom dostať pod kontrolu po tom, ako ustal silný vietor, ktorý napomáhal k šíreniu požiarov. Grécko predtým požiadalo o pomoc pri hasení aj partnerov v Európskej únii.

 

Veľké požiare zasiahli západnú aj východnú časť aténskej aglomerácie, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia. Situácia si vyžiadala masové evakuácie a uzavretie diaľnic spájajúcich Peloponézsky polostrov so strednou časťou Grécka.


Záchranné zložky okrem toho pátrajú po desiatich turistoch, ktorí pred požiarom unikli na lodi.

Tohtotýždňový oheň je najsmrteľnejším v krajine od roku 2007, kedy prišlo na Peloponéze o život 60 ľudí. Zanechal za sebou línie zhorených áut, zničené farmy a lesy a vyžiadal si evakuáciu stoviek ľudí, ktorí sa zbehli na pláže, odkiaľ ich do bezpečia odviezli lode patriace námorníctvu, jachty či rybárske lode. Oheň priamo neohrozoval známe grécke pamiatky, ale detské tábory a prázdninové domy sa preň rýchlo vyprázdnili. Ľudia na úteku upchali svojimi vozidlami diaľnice do Atén, čím skomplikovali prácu hasičom.

"Urobíme všetko, čo je v ľudských silách, aby sme to dostali pod kontrolu," vyjadril sa o požiaroch premiér Alexis Tsipras, ktorý pre mimoriadnu situáciu skrátil svoju návštevu Bosny a vrátil sa do Grécka. Ako uviedol, v krajine sú "zmobilizované všetky záchranné zložky". V kraji Atika vyhlásil výnimočný stav.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies