FOTO V Grécku našli zaujímavý spôsob ako bojovať proti rasizmu na hodinách Muay Thai

NETKY.SK • 20 September 2017, 10:17 • 2 min
FOTO V Grécku našli zaujímavý spôsob ako bojovať proti rasizmu na hodinách Muay Thai

ATÉNY – Všetko sa to začína každý jeden večer, počas celého týždňa. Gréci sa schádzajú v starej telocvični uprostred gréckej metropoly, v ktorej kombinujú lásku k bojovému umeniu Muay Thai s odporom k rasizmu a sexizmu. Po príchode sa všetci rozpŕchnu do šatní a už o pár minút sa všetci stretávajú v polstrovanej červeno-modrej telocvični. Na jednej zo stien visí do očí bijúca čierna vlajka s nápisom: "Pravý antifašistický bojový klub“.

slovakia

left justify in out

Jedná sa o Muay thajský klub Biely Tiger, jeden z prvých antifašistických telocviční v Aténach. Zakladateľom a aj samotným inštruktorom je Ilias Lamprou, 39-ročný anarchista! Lampour je skúsený bojovník, o čom svedčia aj jeho diplomy, ktoré skrášľujú jeho kanceláriu. Ilias svoju telocvičňu otvoril pred štyrmi rokmi a dnes sa teší obrovskému záujmu klientov.

 

Svoje tréningy bojového umenia obohatil o politickú filozofiu sebaorganizácie a antiautoritárstva. Ilias začal s bojovým umením pred 20 rokmi, kedy Muay Thai ešte nebol taký populárny. Vtedy si tento šport zamiloval a venuje sa mu dodnes. Popri tréningoch sa taktiež podieľal na anarchistickom aktivizme. Pravidelne sa zúčastňuje na rôznych protestoch či zhromaždeniach, ktoré odsudzujú policajnú brutalitu, nehumánny prístup k utečencom či zasahovanie krajín do vnútroštátnych záležitostí iných štátov.

 

img


Hľadajúc spôsob, ako skombinovať svoj aktivizmus so svojou vášňou pre Muay Thai, sa Lamprov rozhodol založiť Bieleho Tigra, vychádzajúc z populárnej tradície antifašistických športových klubov a tréningových priestorov v iných európskych krajinách.

 
"Mám v anarchistickom hnutí dlhú históriu," hovorí. "Nemohol som udržať tieto politické záväzky mimo posilňovne," priznal Ilias. V čase založenia Bieleho Tigra sa krajina ocitla uprostred silného nárastu extrémistických násilností. Utoky boli najčastejšie nasmerované proti prisťahovalcom, ktorí výrazných spôsobom oslabujú nielen stabilitu ale aj samotnú ekonomiku krajiny. Krviprelievanie a rozsiahle protesty dosiahli svoj vrchol v roku 2012 so vzostupom Golden Dawn. Ide o organizáciu, ktorá osobne stála za mnohými útokmi na utečencov, pri ktorých prišli o život desiatky z nich. OSN zaznamenala až 87 rasistických útokov na utečencov.

 

img


Lamprou je presvedčený o nevyhnutnosti takto ladenej posilňovne. Poskytuje tu praktické školenie v oblasti sebaobrany, pričom odrážajú politický pohľad na svet proti antifašistickému hnutiu. Aj napriek tomu, že veľmi pravicové násilie utíchlo, neprestalo úplne. V posledných rokoch Grécko absorbovalo 10-tisíce žiadateľov o azyl.

 

Spoločnosť Golden Dawn sa zamerala okrem táborov na pevnine aj na utečenecké tábory na ostrove Kos či Chios. Keď organizácia prišla s heslom "Vlastníme ulice!" o telocvične v ktorých sa precvičuje bojové umenie začal byť obrovský záujem. Samotní policajti či dôstojníci sa v rámci svojho voľného času zúčastňujú na hodinách. Iliasov klub má do dnešného dňa viac ako 120 členov, ktorí sú rozdelení na 3. kategórie. Začiatočníci, nováčikovia a experti, ktorí sa zúčastňujú na rôznych súťažiach.


"Žijem v oblasti Atén, ktorá mala veľa rasistických útokov a útokov na anarchistov, takže som sa rozhodol začať s bojovým umení, aby som sa vedel ubrániť na ulici," uviedol jeden z členov Thannasis. "Musíte mať solidaritu a antifašizmus v celom svojom živote, takže je veľmi dôležité mať to aj na mieste, kde sa učíme bojové umenie," doplnil.  Asi polovica účastníkov Bieleho tigra je ženského pokolenia. Tieto ženy sa rozhodli chodievať do klubu pretože sa každodenne stretávajú so sexistickým správaním a tu naberajú silu a tú správnu energiu ako sa takýmto prejavom správania ubrániť.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona