FOTO V Edenbridge v sobotu slávnostne upália obrovskú figurínu Seppa Blattera

NETKY.SK • 4 November 2015, 14:56 • 2 min
FOTO V Edenbridge v sobotu slávnostne upália obrovskú figurínu Seppa Blattera

LONDÝN - V sobotu 7. novembra upália v anglickom meste Edenbridge podobizeň prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera v nadživotnej veľkosti. Švajčiar vyhral v hlasovaní organizátorov každoročného sviatku pálenia vatier, ktoré má v anglickom Sussexe stáročnú tradíciu. Edenbridge Bonfire Society každoročne vyberá postavu zo spoločenského života, podľa ktorej potom vyrobia figurínu a tú následne slávnostne spália.

slovakia

left justify in out

"Naším Celeb Guyom bude tento rok Sepp Blatter," oznámila spoločnosť. Tradícia sa viaže na sprisahanie strelného prachu, ktorým sa skupina anglických katolíckych šľachticov pokúsila o atentát na kráľa Jakuba I. Sprisahanci mali v pláne vyhodiť do povetria Westminsterský palác v deň otváracieho zasadnutia parlamentu 5. novembra. Prípravou výbušniny poverili odborníka Guya Fawkesa. Sprisahanie bol odhalené a účastníkov popravili. Odvtedy sa 5. november pripomína ako deň vďakyvzdania, oslavy s ohňostrojmi a vatrami sa nazývajú aj Noc Guya Fawkesa.


V minulosti v Edenbridge spopolnili napríklad futbalového reprezentanta Wayna Rooneyho či amerického cyklistu Lancea Armstronga. Prezident FIFA zvíťazil v konkurencii ruského prezidenta Vladmira Putina či ragbyového rozhodcu Craiga Jouberta. Pri jeho stvárnení nezabudli "umelci" na symbol korupcie - figurína drží v náručí balík peňazí v obálke s nápisom FIFA, ale aj trofej pre víťaza majstrovstiev sveta či futbalovú loptu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona