FOTO V Číne odstránili gigantickú zlatú sochu Mao Ce-tunga

NETKY.SK • 11 Január 2016, 09:12 • 2 min
FOTO V Číne odstránili gigantickú zlatú sochu Mao Ce-tunga

PEKING - Miestne úrady v strednej Číne dali odstrániť gigantickú pozlátenú sochu bývalého komunistického vodcu Mao Ce-tunga, ktorá vyvolala rozporuplné reakcie verejnosti. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Tridsaťsedem metrov vysokú sochu zakladateľa komunistickej Číny postavili vo vidieckej oblasti Tchung-sü v centrálnej provincii Che-nan.

 

Projekt, ktorého náklady dosiahli v prepočte vyše 420.000 eur, údajne financovali viacerí podnikatelia. Menšími čiastkami však prispeli aj miestni dedinčania.

 

Extravagantná socha sediaceho "predsedu Maa" sa stretla s kritikou kvôli plytvaniu finančných prostriedkov aj vzhľadom na jej necitlivé umiestnenie. V provincii Che-nan totiž v 50. rokoch 20. storočia v dôsledku Maovej politiky zúril hladomor, ktorý si vyžiadal milióny obetí.

 

Aféra okolo sochy prepukla, keď už bol projekt tesne pred dokončením. Zábery svojrázneho monumentu sa rýchlo rozšírili na čínskom internete a vyvolali búrlivé diskusie medzi užívateľmi sociálnych sietí. Miestni predstavitelia sa napokon minulý týždeň rozhodli sochu odstrániť.

 

Oficiálny denník čínskej komunistickej strany Žen-min ž'-pao v tejto súvislosti uviedol, že stavbu sochy zrejme vopred neschválili príslušné kultúrne úrady.

 

Napriek zodpovednosti za množstvo ľudských obetí sa Mao v Číne dodnes teší veľkému rešpektu. Úradujúci čínsky prezident Si Ťin-pching ho vníma ako "velikána" dejín krajiny, hoci pripúšťa, že sa predseda Mao (1893-1976) dopustil aj určitých "chýb".

 

BBC uviedla, že na jednej zo sociálnych sietí boli zverejnené zábery demontáže sochy, ktorých pravosť sa však nepodarilo overiť.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona