FOTO V Bratislave sa narodili trojčatá po spontánnom počatí, podľa lekárov je to zriedkavé

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 12:34 • 2 min
FOTO V Bratislave sa narodili trojčatá po spontánnom počatí, podľa lekárov je to zriedkavé

BRATISLAVA – Anna, Zoja a Daniel. To sú mená zdravých trojčiat, ktoré sa narodili v petržalskej nemocnici na Antolskej ulici, ktorá spadá pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB).

slovakia

left justify in out

Trojičky prišli na svet po spontánnom počatí, čo je podľa lekárov zriedkavé. Narodili sa v ukončenom 33. týždni cisárskym rezom a predčasne. Termín pôrodu lekári plánovali, Zoja bola totiž ohrozená na živote.

 

Ročne sa v UNB narodia asi tri trojčatá. Vlani i tento rok tomu bolo tak. Anna a Zoja sú jednovaječné, Daniel je z iného vajíčka. Vlani tu lekári vykonali vyše 3000 pôrodov. Asi 160 bábätiek sa narodilo z viacpočetnej tehotnosti. Pred šiestimi rokmi sa v UNB napríklad narodili štvorčatá.

 

Anna, Zoja a Daniel prišli na svet 24. júna. Anna vážila 1820 gramov a merala 45 centimetrov, Daniel mal 1750 gramov a dĺžku 45 centimetrov a Zoja mala pri narodení 1100 gramov a 38 centimetrov. "Pôrod bol bezproblémový, trval asi 40 minút," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave gynekologička Andrea Maľová.

 

img

 

Anna a Daniel dnes idú so svojou matkou domov. Zoja asi tak o dva týždne. Po pôrode bola veľmi maličká, a tak si vyžaduje zvýšenú starostlivosť. "Som šťastná," povedala 30-ročná mama Petra z Bratislavy. Je prvorodičkou. O tom, že namiesto dvoch detí čaká tri, sa dozvedela v šiestom mesiaci. "Lekár mi povedal, že namiesto dvoch hlavičiek vidí ešte o jednu viac," vysvetlila. Nečakala to, bola šokovaná. Starostlivosť o toľko detí berie ako výzvu. "Z finančného hľadiska sa na toto asi nedá veľmi pripraviť," povedala. Po pôrode sa matka zotavuje veľmi rýchlo.

 

img

 

UNB má v nemocnici na Antolskej ulici špecializované perinatologické centrum. Takýchto centier je na Slovensku šesť. Do perinatologických centier prichádzajú ženy s hroziacim predčasným pôrodom do 28. týždňa tehotenstva s predpokladanou hmotnosťou novorodenca pod 1250 gramov. Tieto centrá sú zastrešené špeciálne vyškoleným personálom a vybavené zariadením najvyššej úrovne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona