FOTO V Bratislave otvorili Centrum chirurgie prsníka za 750 tis. eur

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 11:01 • 2 min
FOTO V Bratislave otvorili Centrum chirurgie prsníka za 750 tis. eur

BRATISLAVA - Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave v stredu otvoril Centrum chirurgie prsníka, ktorého výstavba trvala niekoľko mesiacov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej na otvorení informoval riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, výstavba centra stála 750 tis. eur. Z rozpočtu ústavu na výstavbu šlo 600 tis. eur, z ktorých investícia Ministerstva zdravotníctva SR predstavovala 360 tis. eur, ďalšie prostriedky vo výške 150 tis. eur sponzorsky poskytlo neziskové Združenie priateľov Národného onkologického ústavu


V centre sa nachádza šesť izieb, v každej sú po dve lôžka. Výstavba podľa Dolinského zohľadňovala prevažne pohodlie pacientiek. Jedna izba je pre pacientky s telesným znevýhodneným. „Je to unikátne pracovisko svojho druhu na Slovensku, ktoré bude ženám poskytovať najmodernejšie terapeutické postupy v oblasti chirurgie prsníka vrátane rekonštrukčných plastických operácií,“ dodal riaditeľ ústavu. „Práve takéto pracovisko môže pomôcť k významnému zvýšeniu kvality prežívania takýchto pacientiek,“ uviedol na otvorení minister zdravotníctva Tomáš Drucker.


Rakovina prsníka je najčastejším onkologickým ochorením žien nielen na Slovensku. Podľa údajov Národného onkologického registra z roku 2008, pribudne na Slovensku 2 700 prípadov ročne. „Rozhodli sme sa im teda vybudovať samostatné lôžkové oddelenie, kde sa o ne bude starať tím odborníkov, v zložení chirurgov, plastických chirurgov, onkológov, rádioterapeutov, psychológov a psychoterapeutov. Naše pacientky budú mať zabezpečený komplexný servis a komplexnú starostlivosť pod jednou strechou,“ pokračoval Dolinský.


Centrum má tiež zámer pôsobiť v publikačnej činnosti a bude v sústave pracovísk, ktoré budú odporúčať trendy v onkochirurgickej liečbe karcinómu prsníka. Centrum tiež bude školiacim pracoviskom pre certifikáciu chirurgov so zameraním na toto ochorenie. V priestoroch centra sa tiež nachádza umelecká zbierka viac ako 36 obrazov, ktoré darovali slovenskí výtvarníci. Tí sú združení v spoločnosti Spectrum ART.


Partnermi projektu na vybudovanie Centra chirurgie prsníka sa stali Projekt Fashion Sparkling Charity Night, Nadácia SPP, Slovenská pošta a. s., GlaxoSmithKline Slovakia s. r. o., Nadácia J&T a Nadácia Eset.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies