FOTO V Bratislave kotví legendárny Titanic

NETKY.SK • 12 August 2015, 15:04 • 2 min
FOTO V Bratislave kotví legendárny Titanic

BRATISLAVA - Celosvetovú výstavu venovanú legendárnemu Titanicu, ale aj obdobiu technických objavov a spoločensko-politickej situácii na začiatku 20. storočia, otvorili dnes v bratislavskej Inchebe.

slovakia

left justify in out

Na ploche takmer 3000 metrov štvorcových v 17 komnatách návštevníkov prenesie na palubu najväčšej a najluxusnejšej zaoceánskej lode svojej doby a zoznámi ich s osudmi jej pasažierov. "Nejde len o komerčný projekt, má aj svoju edukatívnu časť, kde aj mladí návštevníci, žiaci sa budú môcť mnohé veci naučiť," uviedol predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na slávnostnom otvorení výstavy, ktorú na celom svete videlo takmer 17 miliónov návštevníkov.

 

"Pevne verím, že nám pripomenie aj to, aby sme žili s pokorou, pretože aj tí, čo stavali Titanic, si mysleli, že je to loď nepotopiteľná, a uvedomíme si, že mnohé veci v živote sú pominuteľné," dodal šéf slovenského parlamentu k bratislavskej expozícii, ktorá je rozšírená o tzv. Slovenskú stopu na Titanicu. Organizátori sa pre ňu rozhodli po zistení, že medzi pasažiermi legendárnej lode bol aj Slovák. Výstavu doplnili o ilustračné zábery a udalosti zo Slovenska v čase potopenia slávnej lode z archívu Slovenského národného múzea.

 

Najslávnejší parník na svete, ktorý vytvorili, aby prevážal cestujúcich a poštu medzi Európou a Severnou Amerikou, mal byť vizitkou technickej revolúcie. Už počas svojej prvej plavby v roku 1912 však loď spoločnosti White Star Line stroskotala vo vodách Atlantiku. Dopravná tragédia z 15. apríla 1912 pripravila o život viac ako 1500 ľudí.

 

Exhibíciu, ktorá ponúka aj zvukové a obrazové projekcie, tvoria stovky originálnych artefaktov vylovených z hlbín oceánu z vraku lode Titanic. Medzi exponátmi sú časti vybavenia lode, kusy nábytku, porcelán a osobné predmety cestujúcich - doklady, šperky, kabelky a rôzne časti oblečenia. "Všetky majú veľmi veľkú hodnotu. Sú naozaj starostlivo každý deň uchovávané za prísnych bezpečnostných podmienok, sleduje sa tlak vzduchu, teplota, svetlo, ktoré musí byť minimálne, aby neboli poškodené," povedala pre TASR Zuzana Benediktová zo spoločnosti JVS Group, ktorá projekt prináša na Slovensko. Producentom svetovej výstavy je spoločnosť RMS Titanic, ktorá má aj výlučné právo na získavanie predmetov z potopenej lode. Na Slovensko pricestovali jej zástupcovia, aby exponáty nainštalovali. "Bol tu tím 12 členov z Ameriky, ktorí to sami celé zmontovali, nikomu nedovolili sa artefaktov dotknúť, dokonca ani my sme sa k tomu nedostali, aby sme to videli."

 

Návštevníkov pri vstupe na výstavu vybavia palubným lístkom so skutočným menom človeka, ktorý na Titanicu v čase katastrofy bol. Prehliadku si tak vychutnajú nielen s podrobným výkladom audiosprievodcu, ale aj ako konkrétni cestujúci - napríklad ako 60-ročný Thomas William Solomon Brown, úspešný hotelier či v prvej triede cestujúci 36-ročný Thomas Drake Martinez Cardeza, ktorý sa na legendárnej lodi plavil so svojou matkou a dvoma sluhami. V závere prehliadky si v zozname mien môžu prečítať, či dopravnú tragédiu prežili, alebo skončili medzi jej obeťami.

 

Vstupenky na výstavu, ktorej prehliadka trvá minimálne hodinu, sa predávajú na presne určený dátum a čas. Záujemcovia, ktorí si zakúpia vstupenku v predpredaji v sieti Ticketportal sa tak vyhnú dlhému čakaniu v radoch.

 

Výstava potrvá do 6. decembra, otvorená je denne od 9.00 do 19.00 h.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies