FOTO V Barcelone sa konala sviečková demonštrácia za uväznených lídrov

NETKY.SK • 18 Október 2017, 06:38 • 2 min
FOTO V Barcelone sa konala sviečková demonštrácia za uväznených lídrov

BARCELONA - Tisícky Kataláncov vyšli včera večer do ulíc Barcelony na sviečkovú demonštráciu proti zadržaniu dvoch významných iniciátorov kampane referenda o nezávislosti tohto španielskeho regiónu.

slovakia

left justify in out

Demonštranti so sviečkami v rukách doslova zaplavili hlavnú barcelonskú triedu Avinguda Diagonal. V dave viali neuznané katalánske zástavy, známe ako "estelada", a prítomní žiadali "slobodu pre politických väzňov".

 

Súd v Madride rozhodol v pondelok v rámci vyšetrovania podnecovania k odtrhnutiu Katalánska o predbežnom zadržaní šéfov dvoch katalánskych proseparatistických organizácií Jordiho Sáncheza a Jordiho Cuixarta. Obaja muži stáli podľa rozhodnutia sudcu za demonštráciami z 20. a 21. septembra, ktoré bránili polícii pri výkone služby s cieľom zastaviť organizovanie referenda o nezávislosti Katalánska.

 

Podľa nemenovaného predstaviteľa Katalánska je zadržanie týchto dôležitých aktivistov dôkazom toho, ako španielske úrady v Madride uprednostňujú "represiu pred dialógom".

 

Uväznení bojovníci za nezávislosť Katalánska - Sánchez z organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) požadujúcej nezávislosť regiónu a Cuixart zo združenia Ómnium Cultural na podporu katalánskeho jazyka a kultúry - vyzvali svojich priaznivcov prostredníctvom videozáznamu zverejneného na internete, aby proti ich uväzneniu demonštrovali "pokojne, jednotne a s dôverou".

 

K účasti na celonárodnej sviečkovej demonštrácii "za prepustenie politických väzňov" Cuixarta a Sáncheza vyzývali aj obe zmienené organizácie. Vo viacerých katalánskych mestách sa už včera dopoludnia konali spontánne zhromaždenia na protest proti pondelkovému rozhodnutiu španielskeho súdu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona