FOTO Úžasné zábery krvavého mesiaca

NETKY.SK • 28 September 2015, 11:00 • 2 min
FOTO Úžasné zábery krvavého mesiaca

BRATISLAVA – Nevídané predstavenie na oblohe. Po štvorročnej prestávke bolo dnes v skorých ranných hodinách možné opäť pozorovať úplné zatmenie Mesiaca. Počas zatmenia mal mesiac krvavočervenú farbu.

slovakia

left justify in out

Čiastočné zatmenie Mesiaca sa začal o 3:07, úplné zatmenie nastalo o 4:11 a trvalo približne do 5:24. Koniec čiastočného zatmenia nastal o 6:27. Na ďalšie zatmenie Mesiaca bude nutné počkať ďalšie tri roky až do 27. júla 2018, pričom pôjde o najdlhšie úplné zatmenie v tomto storočí trvajúce takmer 104 minút.

 

img

Zatmenie bolo výnimočné mimoriadne veľkým uhlovým rozmerom Mesiaca a jeho blízkosťou k Zemi. Mesiac totiž prejde prízemím (perigeom) svoje dráhy iba krátko pred maximom zatmenia. Prízemie (perigeum) je bod jeho dráhy s najmenšou vzdialenosťou od stredu Zeme. V čase prechodu prízemím bude Mesiac vzdialený od stredu Zeme iba 356 903 kilometrov.

 

Zatmenie nastáva v čase okolo splnu, keď sa Mesiac počas svojho orbitálneho pohybu dostane do blízkosti spojnice medzi Slnkom a Zemou a vstúpi do geometrického tieňa Zeme. Z pohľadu pozorovateľa tieň Zeme postupuje po Mesiaci od jeho východného okraja k západnému. To svedčí o tom, že Mesiac sa v skutočnosti pohybuje od západu na východ, my však vnímame jeho zdanlivý pohyb od východného obzoru k západnému. Tento dojem v nás vyvoláva rotácia Zeme. Počas zatmenia má Mesiac oranžovo až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosólových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. Mesiac sa v čase zatmenia bude nachádzať v súhvezdí Ryby, v ktorom nie sú nápadne jasné hviezdy. Počas zatmenia však bude možné pozorovať zoskupenie Venuše, Marsu a Jupiteru doplnené o hviezdu Regulus v súhvezdí Lev nad východným obzorom. Posledná z trojice planét Jupiter sa objavila nad horizontom približne o 4:30.

 

Zatmenie mesiaca v USA

 

img

 

img

 

img

 

img

 

Francúzsko

 

img

 

img

 

img

 

Dubaj

 

img

 

Cyprus

 

img

 

Belgicko

 

img

 

Bielorusko

 

img

 

Poľsko

 

img

 

Kanada

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona