Aktualizované: FOTO Americký útok v Sýrii naštrbil vzťahy s Ruskom, údajne sa plánoval už dávnejšie

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 06:32 • 2 min
Aktualizované: FOTO Americký útok v Sýrii naštrbil vzťahy s Ruskom, údajne sa plánoval už dávnejšie

WASHINGTON - Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Išlo o reakciu na tohtotýždňový chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Strely Tomahawk boli odpálené z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP.

Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta. Samotný Trump vyhlásil, že atak na sýrsku základňu bol nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA.

 

 

Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

 

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy v ostatných dňoch zazneli varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii. Ruský generál Igor Konašenkov pred novinármi v tejto súvislosti vyhlásil, že americký útok sa pripravoval dávnejšie. Vysvetlil, že na prípravu takéhoto útoku je nutné urobiť celý komplex opatrení v oblasti rozviedky, plánovania, pripraviť letové zadania i uviesť rakety do stavu pripravenosti na odpálenie: "Každému odborníkovi je jasné, že rozhodnutie o raketovom údere na Sýriu bolo prijaté vo Washingtone dávno pred udalosťami v meste Chán Šajchún, ktoré poslúžili len ako formálna zámienka." Podľa Konašenkovovho názoru "k tejto demonštrácii vojenskej sily" - útoku na základňu Šajrát - došlo výlučne z vnútropolitických dôvodov. Rusko tiež hovorí o "akte agresie proti členskému štátu OSN."

 

Podľa ruského ministerstva obrany bol americký úder neefektívny. Sýrsku základňu zasiahlo iba 23 z 59 rakiet. Rusko v reakcii na úder pozastavuje platnosť dohody s USA, ktorá mala zabrániť incidentom medzi ruskými lietadlami a silami koalície vedenej USA pri operáciách v Sýrii. Rusi zároveň plánujú posilniť sýrsku protivzdušnú obranu.

 

"Účastníci vyjadrili hlboké znepokojenie nad tým, aké nevyhnutne negatívne následky budú mať tieto agresívne činy v súvislosti so spoločným úsilím v boji proti terorizmu," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Bezpečnostná rada podľa neho vyjadrila aj ľútosť nad tým, ako tento útok naruší rusko-americké vzťahy.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová naopak útok odobrila. "Útok Spojených štátov je pochopiteľný, ak vezmeme do úvahy dimenziu vojnových zločinov, utrpenie nevinných ľudí a blokovanie v Bezpečnostnej rade OSN," uviedla vo vyjadrení Merkelová.

 

img

 

Predseda EK Jean-Claude Juncker odsúdil použitie chemických zbraní a spätnú reakciu USA tiež schválil. Vo vyhlásení sa píše: "Rozumie (Juncker, pozn. TASR) snahe odvrátiť ďalšie útoky. Je jasný rozdiel medzi leteckými útokmi na vojenské ciele a použitím chemických zbraní voči civilistom." Juncker vyzval na ukončenie stupňovania násilia a znásobenie snáh o dosiahnutie mierového riešenia, ktoré je podľa neho možné iba v prípade "politickej zmeny". Junckerov postoj potvrdila aj Maja Kočijančičová, hovorkyňa vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federiky Mogheriniovej. "Pri aktuálnom režime v Sýrii nie je možný udržateľný mier," citovala Kočijančičová zo záverov pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ.

 

Bez americko-ruskej dohody nie je možné vyriešiť sýrsky konflikt, avšak takýto cieľ je teraz vzdialenejší ako kedykoľvek predtým, reagoval na dnešný americký útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. "Záujmom Maďarska, Európy, ale domnievam sa, že aj celého sveta je, aby čo najskôr vznikla americko-ruská dohoda o vyriešení situácie v Sýrii. Súčasne však treba konštatovať, že s ohľadom na predchádzajúce roky sme od toho v terajšej situácii ďalej ako kedykoľvek predtým," cituje šéfa maďarskej diplomacie agentúra MTI.

 

img

 

Asad podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga sám môže za to, že sa Sýria stala terčom amerického útoku. "Sýrsky režim nesie plnú zodpovednosť za tento sled udalostí," vyhlásil Stoltenberg. Priznal, že o americkom útoku vedel vopred. V oficiálnom stanovisku uviedol, že NATO odsudzuje "dlhodobé sýrske používanie chemických zbraní", ktoré považuje za zjavné porušovanie medzinárodného práva. "Akékoľvek použitie chemických zbraní je neprijateľné, nemôže zostať bez reakcie a vinníci musia byť postavení pred spravodlivosť," skonštatoval generálny tajomník NATO. Dodal, že Aliancia podporuje mierové a politické riešenie konfliktu v Sýrii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies