FOTO Uprostred čínskych miest vznikajú kontroverzné pohrebiská: Miestni si nevedia rady

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 10:37 • 2 min
FOTO Uprostred čínskych miest vznikajú kontroverzné pohrebiská: Miestni si nevedia rady

V Číne stratili kontrolu nad novinkou, ktorou chceli ochrániť ovzdušie.

slovakia

left justify in out

Čína je jedným z najväčších znečisťovateľov ovzdušia. Jej priemysel neustále expanduje, a tak sa ekologická záťaž zvyšuje. Číňania si to uvedomujú a robia všetko pre to, aby situáciu nejakým spôsobom kompenzovali. Sadia zeleň, filtrujú vzduch a rovnako sa snažia obmedziť dopravu v mestách. To okrem prírody totiž šetrí aj čas miestnych, ktorí tak strávia menej času v dopravných zápchach. Práve to bol dôvod, prečo sa rozhodli, podobne ako inde vo svete, prejsť na trend takzvaných zdieľaných bicyklov. Avšak vymklo sa im to spod kontroly.

 

V Číne začali na tomto princípe fungovať desiatky spoločností, ktoré operujú až so 16 miliónmi bicyklov a majú približne 130 miliónov pravidelných používateľov. Tí si chvália predovšetkým to, že bicykle nemusia parkovať len na špeciálne určených miestach a odomykajú ich pomocou smartfónu. Napriek tomu, že má služba veľké množstvo priaznivcov a je mimoriadne praktická, v poslednom období ponuka prevýšila dopyt a v mestách uprostred ulíc sa začali hromadiť bicykle. Postupne ich boli doslova záplavy, ktoré upchávali chodníky i cesty a mestá si so situáciou nevedeli rady.

 

img

Zdroj: Profimedia

 

Problém je výsledkom toho, že v dôsledku masívnej konkurencie začali niektoré bike-sharingové spoločnosti krachovať. Z večera do rána tak na uliciach ostali tisícky opustených bicyklov, ktoré lákali vandalov. Mestá ich preto začali zvážať na „pohrebiská“. Smutný pohľad na nich môže slúžiť podobným spoločnostiam ako ponaučenie.

 

img

Zdroj: Profimedia

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies