FOTO Uplynulo 100 rokov, odkedy si ženy vybojovali volebné právo. Do módy prišli feministické nápisy

NETKY.SK • 7 Február 2018, 12:16 • 2 min
FOTO Uplynulo 100 rokov, odkedy si ženy vybojovali volebné právo. Do módy prišli feministické nápisy

BRATISLAVA - Každý útlak napokon vyvrcholí silným odporom, nech ide o diskrimináciu kohokoľvek. 6. februára ľudstvo oslávilo 100 rokov, odkedy ženy získali právo voliť a rozhodovať tak o svojom živote.

slovakia

left justify in out

Toto právo si ženy v rôznych kútoch sveta vybojovali postupne. Prvé zhromáždenie na podporu práv žein sa konalo v roku 1848 v USA. Účastníčky zjazdu vo Seneca Falls v štáte New York vyhlásili zásadu, že "všetci muži a ženy sú stvorení sebe rovní."

 

Nový Zéland (ešte ako kolónia VB) sa v roku 1893 stal prvou krajinou, ktorá priznala volebné právo ženám. Na začiatku nového storočia ho následovala Austrália. Prvnými štátmi západnej Európy boli v rokoch 1906–1915 Finsko (vtedy ako autonómna súčásť Ruskej ríše), Norsko a Dánsko.

 

Významným podnetom pre boj za volebné právo žien v Európe bola prvá svetová vojna, počas ktorej ženy získali kvalifikácie, dostali príležistosť sa samostatne rozhodovať a chopiť funkcií, ktoré im pred tým boli upierané. Po vojne, v období 1918–1920 získali volebné právo v ďalších krajinách.

 

Vo Velkej Británii bolo v 19. stor. uzákonených niekoľko reforiem, ktoré v mnohých oblastiach zrušili diskrimináciu. Volebné právo im ale stále bolo upierané. V roku 1903 vznikla jedna z najradikálnejších raných ženských organizací, Women's Social and Political Union (Sociálný a politický zväz žien). Jeho členky (sufražetky) si právo doslova tvrdo vybojovali. Na brutálne policajné akcie reagovali pomocou bojového umenia bartitsu, ktoré ich učila Edith Garrudová. Neskôr podnikali aj militantné akcie. V roku 1918 získali čiastočné volebné právo obmedzené na osoby staršie 30 rokov. Rovnakého postavenia ako muži dosiahli až v roku 1928, kedy bola veková hranica znížená na 21 rokov.

 

Muži rozpútali aj druhú svetovú vojnu a po nej skončení dostali ženy právo voliť v ďalších krajinách. Napr. Taliansko, Francúzsko, Japonsko.  Ženy v Československej republike dostali právo voliť v roku 1920 a do kresiel v Poslaneckej snemovni Národného zhromaždenia vtedy zasadlo prvých 12 žien. 

 

Poslednou  krajinou, ktorá ženám umožnila voliť  je absolutistická Saudská Arábia, ktorej to došlo až v roku 2015. Šoférovať auto mohli ešte neskôr v roku 2017...  

 

img

Foto: Twitter

 

V septembri 2016 značka Dior predstavila prvú jarnú/letnú kolekciu s názvom "Mali by sme byť všetci feministi" a svet módy nezostal hluchý. V uliciach po celom svete pribudlo množstvo žien a dievčat, ktoré hrdo nosia módne tričká s feministickými sloganmi.

 

img

 

img

 

img

 

img

img

 

img

 

img

Foto: www.monki.com

 

Roku 2017 sa ukutočnil ďalší "ženský boj" kampaňou #MeToo, ktorá zdôrazňuje, že preživšie obete sexuálnych útokov nie sú samé, a že je to vážny problém, proti ktorému treba rázne zakročiť.

 

Napriek tomu, že v rovnosti žien je stále čo zlepšovať, pozitívom je každý krok, ktorý sa preto udeje. Sú to predsa matky nás všetkých, žien aj mužov. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies