FOTO Najmenej 6 ľudí zatkli a 100 sa zranilo pri zrážkach s políciou na protestoch v Katalánsku

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 06:54 • 2 min
FOTO Najmenej 6 ľudí zatkli a 100 sa zranilo pri zrážkach s políciou na protestoch v Katalánsku

MADRID/BARCELONA - Viac ako 100 ľudí utrpelo zranenia pri nedeľňajších násilných protestoch vo viacerých mestách španielskeho regiónu Katalánsko proti zadržaniu bývalého premiéra Carlesa Puigdemonta v Nemecku.

slovakia

left justify in out

Len v samotnej katalánskej metropole Barcelona, kde vyšlo do ulíc vyše 50-tisíc ľudí, bolo zranených 98 osôb a najmenej 23 policajtov. Z menších protestov v Lleide a Tarragone hlásili zdravotníci siedmich, resp. jedného zraneného.

 

V Barcelone nasadili zasahujúce poriadkové zložky obušky a použili i varovné výstrely do vzduchu. Zadržaných bolo najmenej šesť osôb. Demonštranti hádzali na policajtov vajcia, fľaše, železné mreže a ďalšie predmety.

 

Predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent vyzval v regionálnej televízii demonštrantov, aby zachovali pokoj.

 

Puigdemont bol zadržaný v nedeľu krátko predpoludním v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na základe európskeho zatykača, keď po diaľnici A7 vstúpil z Dánska na územie Nemecka.

 

Španielsky Najvyšší súd v Madride rozhodol v piatok o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a šiestich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí. V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu najmenej 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojím podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska.

 

V pondelok Puigdemonta predvedú pred krajinského sudcu, ktorý najprv zistí jeho totožnosť. Vyšší krajinský súd potom rozhodne, či pôjde do vydávacej väzby. Súd tiež preskúma, či je odovzdanie Puigdemonta španielskym orgánom právne prípustné. O jeho vydaní rozhodne až generálna prokuratúra. Celý tento proces môže trvať od 15 do 45 dní.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona