FOTO Tragédia vo Veľkej Fatre: Pri zostupe z Borišova zahynul 25-ročný turista

NETKY.SK • 1 Február 2017, 09:13 • 2 min
FOTO Tragédia vo Veľkej Fatre: Pri zostupe z Borišova zahynul 25-ročný turista

NECPALY – Tragicky sa v utorok (31.1.) večer skončil zostup štvorice mladých slovenských turistov z Borišova vo Veľkej Fatre. Dvaja z nich sa pošmykli, spadli cez skalný prah a utrpeli zranenia. Dvadsaťpäťročný muž zraneniam podľahol. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Horská záchranná služba (HZS).

slovakia

left justify in out

Dvojica spadla podľa horských záchranárov cez skalný prah do žľabu smerom do Necpalskej doliny. "Bezprostredne po páde ich kamaráti nevideli a nemali s nimi žiadny zvukový kontakt. Na miesto nehody odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra, zamestnanec z Chaty pod Borišovom a chatár z Havranova. Ako prvý lokalizoval postihnutých zamestnanec z Borišova, ktorého nasledovali horskí záchranári. Jeden turista bol pri vedomí, ale mal vážne poranenie hlavy, druhý bol s vážnymi poraneniami v bezvedomí," uviedla HZS.

 

Záchranári im na mieste nehody poskytli prvú pomoc a ošetrenie, zranených zateplili a pripravili na transport zo žľabu za pomoci UT 2000 a lanovej techniky. Dvadsaťosemročného muža s poranením hlavy spustili do Necpalskej doliny a v ústí odovzdali posádke rýchlej lekárskej pomoci, ktorá ho transportovala do nemocnice v Martine.

 

Druhého muža museli už počas transportu záchranári HZS resuscitovať. "Vytiahli ho na hrebeň a transportovali na chatu, kde sa mu snažili čo najviac pomôcť a zatepliť ho. Následne ho z chaty transportovali do lokality Balcierovo, kde sa terénnym vozidlom HZS podarilo k nemu dopraviť druhú posádku rýchlej lekárskej pomoci čakajúcu v Necpaloch. Resuscitácia pokračovala takmer hodinu, no napriek veľkej snahe sa 25–ročného turistu nepodarilo zachrániť a prítomný lekár skonštatoval smrť," informovala HZS.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies