FOTO Toto sú obete havarovaného Airbusu: Nemeckí školáci, operní speváci, malé deti, futbalisti mali šťastie

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 11:05 • 2 min
FOTO Toto sú obete havarovaného Airbusu: Nemeckí školáci, operní speváci, malé deti, futbalisti mali šťastie

BARCELONA – Airbus A320 nemeckej spoločnosti Germanwings mal namierené z Barcelony do Düsseldorfu. Do nemeckého mesta však nedorazil. Stroj sa zrútil vo Francúzskych Alpách.

slovakia

left justify in out

Na palube lietadla bolo 144 pasažierov, dvaja piloti a štyri letušky. Táto obrovská tragédia otriasla celým svetom a najmä Európou. Na internete sa začali objavovať prvé fotografie obetí.

 

Medzi nimi bolo aj 67 občanov Nemecka, vrátane dvoch malých detí a 16 študentov lýcea Josepha Königa v nemeckom meste Haltern am See, ktorí sa vracali z Katalánska z výmenného jazykového pobytu. Pri havárii lietadla typu Airbus A320 zahynuli aj dvaja pedagógovia, ktorí ich sprevádzali.

 

img

 

Nemecké i francúzske médiá dnes informovali, že mesto Haltern je po tragédii v šoku. "Je to čierny deň v dejinách nášho mesta," uviedol primátor Bodo Klimpel.

 

img

 

img

 

Druhou krajinou, ktorá je po Nemecku najbolestnejšie zasiahnutá leteckým nešťastím vo francúzskych Alpách, je Španielsko, kde je od dnešného dňa trojdňový štátny smútok.

 

Havária nemeckého airbusu v južnom Francúzsku má dve obete z radov hviezd opernej scény.

 

img

 

Popri basbarytonistovi düsseldorfskej Nemeckej opery na Rýne Olegovi Bryjakovi (54) zahynula v troskách havarovaného stroja zrejme aj kontraaltistka nemeckého pôvodu Maria Radnerová s manželom a ich malým dieťaťom. Aj ona sa vracala z Barcelony do rodného Düsseldorfu po tom, ako v sérii predstavení na scéne Gran Teatre del Liceu v katalánskej metropole spievala part Erdy v opere Richarda Wagnera Siegfried.

 

img

 

Medzi obeťami sú aj dvaja občania Austrálie – Matka Carol a jej syn Greig Friday.

 

img

 

V troskách zahynuli aj dvaja občania Argentíny a po jednom občanovi Dánska a Holandska. Na palube bol aj britský pár z Manchestru a ich iba sedem-mesačné dieťa. Marina Bandres Lopez-Belio(37) prišla do Španielska s jej poľským manželom a ich dieťaťom na pohreb jej strýka.

 

img

 

Futbalisti mali obrovské šťastie

Členovia švédskeho futbalového tímu Dalkurd FF z mesta Borlänge hrajúceho tamojšiu tretiu najvyššiu súťaž mali cestovať lietadlom zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu, ktoré sa v stredu zrútilo vo francúzskych Alpách. Mužstvo bolo v katalánskej metropole na sústredení.

 

Keď prišli na barcelonské letisko, rozhodli sa na poslednú chvíľu zmeniť spoj, pretože sa im nechcelo čakať pri prestupe v spomenutom nemeckom meste. Kúpili si iné letenky, vďaka ktorým sa cez Zürich a Mníchov dostali domov do Švédska. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro.

 

"Všetkým, ktorí sa nás v posledných hodinách snažili zastihnúť, odkazujeme, že sme doma a v poriadku. Išlo o iný let. Nech odpočívajú v pokoji," napísal na Twitteri brankár mužstva Frank Petterson. "Niektorí hráči si fotili Alpy, keď sme ponad ne leteli. Až podľa zmeškaných hovorov a SMS správ sme sa dozvedeli, že sa niečo stalo," vyhlásil pre švédsky denník Expressen tréner Dalkurdu Adil Kizil.

 

Medzi predpokladanými obeťami je 16 nemeckých stredoškolákov a dve učiteľky. "Náš tréner mi povedal, že ich videl pri kontrole na letisku. Je to veľmi tragická udalosť," dodal Kizil.

 

img

 

Spoločnosť Germanwings dnes začala registrovať cestujúcich na let 9525 na pravidelnej linke z Barcelony do Düsseldorfu. Kým časť ľudí prišla dnes svoju letenku zrušiť, iní sa rozhodli letieť a zaregistrovali sa, lebo "život ide ďalej".

 

Na letisko v Barcelone dnes zavíta španielsky premiér Mariano Rajoy, aby sa stretol s rodinami 45 španielskych obetí, pre ktorých v areáli vytvorili informačné centrum a centrum psychologickej pomoci. Rajoy potom odcestuje do Francúzska, aby sa na mieste oboznámil s postupom pátrania po telách obetí a troskách lietadla.

 

 

Pátranie v horskom masíve Trois Evechés - v oblasti, kam sa v utorok zrútilo lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Germanwings - sa dnes ráno obnovilo. Cieľom pátrania je nájsť telesné pozostatky 150 obetí leteckého nešťastia.

Oblasť, v ktorej sa pátra, je rozľahlá a v ťažko prístupnom horskom teréne. Lokalita je prístupná jedine výsadkom pátračov z vrtuľníkov alebo peším výstupom.

 

LIVE prenos z pátrania po lietadle

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies