FOTO Toto je Stavba roka 2015 na Slovensku

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 14:04 • 2 min
FOTO Toto je Stavba roka 2015 na Slovensku

TOKAJ – Tokajská rozhľadňa, nachádzajúca sa uprostred viníc v katastri obce Malá Tŕňa v tokajskej vinohradníckej oblasti, získala titul Stavba roka 2015. Zaujímavá 12 metrov vysoká turistická rozhľadňa už z diaľky zaujme nevšedným architektonickým riešením v tvare vínneho suda.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Katarina Valentova z Technickej univerzity Košice (TUKE), táto stavba získala na 21. ročníku súťaže Stavba roka 2015, ktorú vyhlasuje ABF Slovakia, nomináciu na hlavnú cenu a dve ďalšie ocenenia tejto súťaže. Medzinárodná porota jej udelila Cenu vydavateľstva EUROSTAV za komplexné progresívne riešenie architektonického diela a získala aj Cenu verejnosti udelenú na základe internetového hlasovania širokej verejnosti.
Autormi diela sú pracovníci Katedry architektúry Fakulty umení TUKE Ján Kanócz a Michal Mihaľák. Na projekte statiky s autormi spolupracoval Peter Platko z Ústavu inžinierskych stavieb Stavebnej fakulty TUKE.

 

Ideou popri hlavnej funkcii vyhliadkovej veže ponúkajúcej panoramatické výhľady bolo vytvoriť novú dominantu vinohradníckej oblasti Tokaj na Slovensku. Veža svojou siluetou má dotvárať jej výnimočnú atmosféru. Nosnú konštrukciu veže tvoria zakrivené drevené lepené lamelové stĺpy rozmiestnené po obvode trojuholníkového pôdorysu, ktorý má jednotlivé strany mierne zaoblené. Stĺpy sú navzájom spojené horizontálnymi oceľovými rámami v trojmetrových vzdialenostiach po výške veže. Vyhliadková plošina sa nachádza vo výške 12 metrov a je na ňu prístup pomocou trojramenného oceľového schodiska s trojuholníkovým pôdorysom. Stabilita veže je zabezpečená systémom priestorového stuženia. Nosná konštrukcia je založená na betónových pásových základoch. Súčasťou veže je aj osvetlenie so slnečným zdrojom energie.

 

Stavba vznikla za podpory programu Švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie v rámci projektu Tokaj je len jeden. Za viac ako 1,2 milióna eur sa z programu rozvíja vínny turizmus v oblasti Tokaj. Cieľom je, aby sa značka vína z tohto regiónu preniesla aj na iné tradičné produkty, aby sa rozšírila ich ponuka pre návštevníkov regiónu. Snahou je aj rozšírenie a zlepšenie tunajších služieb, aby návštevníci po kúpe, alebo ochutnávke vín hneď neodchádzali, ale ostali, precítili atmosféru vinárskeho regiónu a objavili aj kultúrne, prírodné a historické bohatstvo Tokaja.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies