FOTO Toto je prvý západný novinár, ktorý prenikol do Islamského štátu: Z jeho slov vás zamrazí!

NETKY.SK • 26 November 2015, 19:13 • 2 min
FOTO Toto je prvý západný novinár, ktorý prenikol do Islamského štátu: Z jeho slov vás zamrazí!

BAGDAD - Nemecký novinár sa minulý rok dostal do mesta, ktoré kontroluje Islamský štát. Jürgen Todenhöfer varuje, že táto skupina je „oveľa silnejšia a omnoho nebezpečnejšia“ ako si uvedomujeme.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatpäťročnému Jürgenovi Todenhöferovi sa podarilo vyjednať s lídrami skupiny Islamský štát, aby ho pustili do mesta, ktoré táto teroristická skupina kontroluje. Stal sa tak prvým západným novinárom, ktorému bol umožnený prístup do tejto teroristickej organizácie.

 

„Každý deň sa k nim pridávajú stovky bojovníkov z celého sveta. Pre mňa je to nepochopiteľné,“ povedal Todenhöfer, pre portál Der.tz.

 

V auguste 2014 skupina zadržala amerického reportéra Jamesa Foleyho a neskôr mu na videu odrezal Jihadi John hlavu. Bola to odpoveď Islamského štátu na americké nálety v Iraku. Todenhöfer sa v tom čase nachádzal v rovnakom hoteli ako Foley.

 

„Samozrejme, že som to otrasné video videl. Počas vyjednávania s lídrami Islamského štátu som sa obával, aby ma nestretol rovnaký osud,“ dodal Todenhöfer.

 

 

V meste kontrolovanom touto teroristickou organizáciou sa mu podarilo ostať desať dní. Islamský štát má neuveriteľnú podporu, ktorú dopĺňajú „obrovským entuziazmom, ktorým som v žiadnej vojnovej zóne ešte nezažil,“ povedal Todenhöfer.

 

Nemecký novinár dodáva, že sú roztiahnutí na tak veľkom území, že ich nedokáže poraziť ani zásah zo Západu a ani nálety – „napriek tomu, že Američania tvrdia, že sú efektívni.“

 

 

 

„Každá bomba, ktorá zasiahne civilistu, vzrastá počet teroristov,“ uzatvára Todenhöfer, ktorý okrem iného videl aj ich životné podmienky a vybavenie. Podľa neho najhrozivejší poznatok, ktorý sa od bojovníkov Islamského štátu dozvedel je, že „všetky náboženstvá, ktoré súhlasia s demokraciou musia zomrieť.“

 

Okrem toho si stále opakujú, že Islamský štát „ovládne svet“ a ako všetci, ktorí neveria v ich interpretáciu Koránu budú zabití.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies