FOTO Toto je muž, ktorý chcel spáchať niekoľko atentátov vo Francúzku: Mal 125 kíl výbušniny aj protitankové strely

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 16:31 • 2 min
FOTO Toto je muž, ktorý chcel spáchať niekoľko atentátov vo Francúzku: Mal 125 kíl výbušniny aj protitankové strely

KYJEV - Francúzsko zatiaľ nepožiadalo ukrajinské úrady o vydanie svojho občana zatknutého koncom mája na Ukrajine pre podozrenie z plánovania teroristických útokov počas nadchádzajúcich futbalových majstrovstiev Európy. Použiť pri nich údajne mal zbrane a výbušniny, ktoré si zaobstaral na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ francúzskeho veľvyslanectva v Kyjeve pripustil, že Paríž by mohol požiadať o vydanie svojho občana. Zatiaľ sa však zrejme vychádza z premisy, že ukrajinská bezpečnostná služba SBU "chce viesť svoje vyšetrovanie 60 dní, preto bude (Francúz) zatiaľ na Ukrajine".

 

O prípade informoval v pondelok v Kyjeve riaditeľ ukrajinskej SBU Vasyľ Hrycak, ktorý vyhlásil, že Francúzovým zadržaním sa podarilo zabrániť sérii 15 teroristických útokov vo Francúzsku. Všetky sa mali odohrať pred futbalovým šampionátom a počas neho. Ich terčom mali byť okrem mostov a železníc aj židovské a moslimské modlitebne, ako aj verejné budovy.

 

 

 

Francúzske úrady však v pondelok večer nepotvrdili zámer svojho občana spáchať teroristický útok.

 

"Nemáme žiadne právne podklady na to, aby sme v súvislosti s týmto francúzskym občanom mohli deklarovať, že plánoval atentáty," uviedol zdroj blízky francúzskemu ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi. Zdroj upozornil, že vo vyhláseniach na túto tému treba "zachovávať maximálnu opatrnosť".

 

Na Ukrajine zadržaný Grégoire M. pracoval ako inseminátor na roľníckom družstve v oblasti Bas-Rhin. Podľa denníka Le Parisien zrejme sympatizuje s radikálnymi krajne pravicovými hnutiami, napr. s kontrarevolučným, katolíckym a nacionalistickým združením Renouveau français - tričko s jeho logom sa našlo počas prehliadky v dome Grégoira M.

 

Podľa dnešného vydania denníka Le Parisien, Grégoira M. a ďalšieho mladého muža z východného Francúzska kontrolovali na ukrajinsko-poľských hraniciach už v júli 2014. Odvtedy Grégoire M. podnikol asi desať ciest na Ukrajinu, pričom vždy využíval rovnaký hraničný priechod. Na Ukrajine chcel údajne rozbehnúť podnikanie v poľnohospodárstve.

 

Podľa ukrajinskej tajnej služby Francúz vlani v decembri na Ukrajine nadviazal kontakty s ilegálnymi ozbrojenými skupinami a ponúkal im humanitárnu pomoc. Veľmi rýchlo však vraj začal prejavovať záujem o nákup zbraní. Ukrajinská tajná služba zverejnila videozáznam jedného z nákupu zbraní Grégoirom M., ktorý urobil skrytou kamerou jej agent.

 

Ukrajinská SBU zverejnila aj videozáznam nasnímaný 21. mája na ukrajinskej strane hraníc s Poľskom, ktorý zachytáva zatknutie francúzskeho občana. Francúzske médiá sa pozastavujú nad tým, že táto "scéna bola hodná Ramba", keďže zasahujúci vojaci ho vytiahli z auta a spacifikovali "holými rukami, bez použitia zbraní".

 

Na margo tohto zásahu Hrycak vyjadril nádej, že "táto operácia umlčí negatívnu kritiku o údajnej neschopnosti ukrajinských jednotiek osobitného určenia".

 

Le Parisien dodal, že vyšetrovatelia francúzskej justičnej polície (DCPJ), ktorí sa majú zaoberať prípadom tohto možného pašovania zbraní, stále čakajú na doplňujúce informácie o okolnostiach zadržania Grégoira M.

 

 

Ako Hrycaka citovala agentúra UNIAN, operácia, ktorej cieľom bolo Francúzovo zadržanie a usvedčenie, sa pripravovala pol roka. Počas operatívnej akcie bolo občanovi Francúzska odovzdaných päť automatov typu Kalašnikov, dve riadené protitankové rakety, 125 kilogramov TNT a sto detonátorov. Celý arzenál bol zhabaný po Francúzovom zadržaní na hraniciach s Poľskom.

 

Viaceré francúzske médiá a analytici upozorňujú aj na geopolitický kontext prípadu - pretrvávajúci konflikt na východe Ukrajiny, ktorý spôsobuje, že štát ležiaci v blízkosti balkánskej pašeráckej trasy je vyhľadávaným priestorom na pašovanie zbraní a kontrabandu všetkého druhu.

 

Ukrajina rokuje s EÚ o voľnom pohybe svojich občanov na území EÚ. Francúzova kauza by mohla byť dôkazom jej dobrej vôle pomáhať EÚ v boji proti terorizmu, konštatoval Le Parisien. "Chcú, aby sme sa im poďakovali, aby sme im boli vďační," uviedol nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj pre švajčiarsky denník Le Temps na adresu Ukrajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona