Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. okt. 2017Lukáš
BratislavaBratislava 11°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
12.10.2017 10:49 Zaujímavosti
FOTO Toto exotické ovocie môže vyriešiť hladomor vo svete, má úžasné vlastnosti
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
12.10.2017 10:49 Zaujímavosti

FOTO Toto exotické ovocie môže vyriešiť hladomor vo svete, má úžasné vlastnosti



Chlebovník je ovocie s množstvom benefitov. Hovorí sa o ňom aj ako o zázračnom plode, pretože by mohol vyriešiť problém rozšíreného hladomoru vo svete.


Chlebovník obsahuje stovky semienok, je bohatý na proteíny, draslík, vápnik a železo. Chlebovník po tepelnom spracovaní pripomína zemiaky alebo tiež čerstvo upečený chlieb  Na Srí Lanke sa chlebovník bežne používa ako kari. Sušený chlebovník s cukrom sa tiež podáva ako dezert.

 

 

Okrem jedla má chlebovník aj mnohé ďalšie využitia:

- jeho listy sú výživnou potravou pre kozy a iné chovné zvieratá

- oranžová kôra slúži ako farbivo pre textil, najmä miestni mnísi si s ňou farbili rúcha

- chlebovník produkuje lepkavú tekutinu podobnú latexu, ktorú možno používať ako lepidlo

- a samozrejme drevo na ďalšie spracovanie

 

 

Pestovanie chlebovníka by mohol zachrániť milióny hladujúcich a podvyživených ľudí. Plody rodí dvakrát do roka, pričom z jediného stromu pri zbere možno nazbierať až 150 plodov. Tie sú obrovské a výživné. „Pokiaľ by ste zjedli 10 až 12 vnútorných častí tohto ovocia, nemuseli by ste jesť nič pol dňa,“ povedal pre Business Insider Nyree Zereha, rastlinný biológ zo Chicagskej botanickej záhrade, ktorý študuje genetické rozdiely chlebovníka v Bangladéši.

 

„V Bangladéši je chlebovník národným ovocím a považujú ho za druhú najdôležitejšiu plodinu hneď po mangu. Ak tu má človek aspoň nejaký priestor na pestovanie, spravidla zasadí chlebovník,“ vysvetlil Zereha.

 

 

Keďže žiaden strom plody nerodí stále, dôležité je ich uskladniť. Jedna z tradičných techník je zakopať olúpané a umyté plody do jamy vystlanej listami, kde počas niekoľkých týždňov kvasia a produkujú kyslú lepkavú hmotu. Takto môže ovocie vydržať aj viac ako rok. Obsah niektorých jám bol vraj jedlý aj po viac ako 30 rokoch od jeho zakopania.

 

Chlebovník pochádza z ostrovov vo východnej časti Indického oceána a západnej časti Tichého oceána. Prvýkrát ho zozbieral a rozšíril poručík William Bligh ako jednu z botanických vzoriek počas výpravy za lacným a vysoko-energetickým zdrojom potravy pre britských otrokov v Karibiku.

 

Foto: Youtube

 

Foto: SITA



reklama


Zdroj: netky LS

Foto:  SITA



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok