FOTO Toto exotické ovocie môže vyriešiť hladomor vo svete, má úžasné vlastnosti

NETKY.SK • 12 Október 2017, 10:49 • 2 min
FOTO Toto exotické ovocie môže vyriešiť hladomor vo svete, má úžasné vlastnosti

Chlebovník je ovocie s množstvom benefitov. Hovorí sa o ňom aj ako o zázračnom plode, pretože by mohol vyriešiť problém rozšíreného hladomoru vo svete.

slovakia

left justify in out

Chlebovník obsahuje stovky semienok, je bohatý na proteíny, draslík, vápnik a železo. Chlebovník po tepelnom spracovaní pripomína zemiaky alebo tiež čerstvo upečený chlieb  Na Srí Lanke sa chlebovník bežne používa ako kari. Sušený chlebovník s cukrom sa tiež podáva ako dezert.

 

img

 

Okrem jedla má chlebovník aj mnohé ďalšie využitia:

- jeho listy sú výživnou potravou pre kozy a iné chovné zvieratá

- oranžová kôra slúži ako farbivo pre textil, najmä miestni mnísi si s ňou farbili rúcha

- chlebovník produkuje lepkavú tekutinu podobnú latexu, ktorú možno používať ako lepidlo

- a samozrejme drevo na ďalšie spracovanie

 

img

 

Pestovanie chlebovníka by mohol zachrániť milióny hladujúcich a podvyživených ľudí. Plody rodí dvakrát do roka, pričom z jediného stromu pri zbere možno nazbierať až 150 plodov. Tie sú obrovské a výživné. „Pokiaľ by ste zjedli 10 až 12 vnútorných častí tohto ovocia, nemuseli by ste jesť nič pol dňa,“ povedal pre Business Insider Nyree Zereha, rastlinný biológ zo Chicagskej botanickej záhrade, ktorý študuje genetické rozdiely chlebovníka v Bangladéši.

 

„V Bangladéši je chlebovník národným ovocím a považujú ho za druhú najdôležitejšiu plodinu hneď po mangu. Ak tu má človek aspoň nejaký priestor na pestovanie, spravidla zasadí chlebovník,“ vysvetlil Zereha.

 

img

 

Keďže žiaden strom plody nerodí stále, dôležité je ich uskladniť. Jedna z tradičných techník je zakopať olúpané a umyté plody do jamy vystlanej listami, kde počas niekoľkých týždňov kvasia a produkujú kyslú lepkavú hmotu. Takto môže ovocie vydržať aj viac ako rok. Obsah niektorých jám bol vraj jedlý aj po viac ako 30 rokoch od jeho zakopania.

 

Chlebovník pochádza z ostrovov vo východnej časti Indického oceána a západnej časti Tichého oceána. Prvýkrát ho zozbieral a rozšíril poručík William Bligh ako jednu z botanických vzoriek počas výpravy za lacným a vysoko-energetickým zdrojom potravy pre britských otrokov v Karibiku.

 

img

Foto: Youtube

 

img

Foto: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies