FOTO Títo štyria záchranári zahynuli pri havárii vrtuľníka v Slovenskom raji

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 09:29 • 2 min
FOTO Títo štyria záchranári zahynuli pri havárii vrtuľníka v Slovenskom raji

POPRAD/VYSOKÉ TATRY – Záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE (ATE) sa zrútil v piatok podvečer 17. júla v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji. Nehodu neprežil nikto zo štvorčlennej posádky. Leteckí záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi.

slovakia

left justify in out

Na miesto však nedoleteli, vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia. Záchranárske práce museli v piatok v noci záchranárske tímy prerušiť, vrtuľník sa totiž zrútil v nedostupnom teréne a záchranári v tme nemohli pokračovať. V sobotu od skorého rána na mieste zasahovali záchranári i hasiči, ktorí telá posádky z havarovaného vrtuľníka vyslobodili. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania pre záchranárske práce uzavretá.


Správu o tragickej havárii záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji v piatok 17. júla prijali s hlbokým dojatím aj členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru (THS-DZ) vo Vysokých Tatrách. 

 

Uvádza sa to v stanovisku, ktoré médiám poskytol v mene Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru jej predseda Jaroslav Švorc. „Skláňame sa nad pamiatkou obetí tejto tragédie a vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodinám a ostatným pozostalým. Tragédia nám vzala priateľov a kolegov, s ktorými sme sa stretávali počas výcvikov, záchranných akcií, ale i v bežnom živote,“ uviedol Švorc.

 

Záchranári Horskej záchrannej služby vyjadrili najhlbšiu sústrasť rodinám, kolegom, kamarátom zosnulých záchranárov, ktorí sa stali obeťami leteckého nešťastia v Slovenskom raji. „Táto tragédia zasiahla srdcia mnohých z nás,“ uviedli po páde záchranárskeho vrtuľníka do rokliny záchranári. Medzi štyrmi obeťami bol aj ich kolega, náčelník HZS Dušan Leskovjanský. Ako píšu vo vyjadrení zverejnenom na svojej internetovej stránke, Leskovjanský bol oddaný svojmu povolaniu horského záchranára a horského vodcu. 


„Len málo ľudí má taký vrúcny vzťah k prírode, ako ho mal náš kolega a náčelník Dušan. Azda najviac to dokumentuje jeho snaha tráviť každú minútu svojho života v lone prírody v tom, že trvalé bývanie pre seba a svoju rodinu zabezpečil uprostred hôr Slovenského raja. Úprimnosť tohto svojho vzťahu k prírode prenášal i na nás, svojich kolegov. Neustále nás viedol k bdelosti a ostražitosti pre prípad nutnosti záchrany ľudského zdravia a životov. Pritom nám bol sám príkladom, ochotný vždy a za každých okolností či už organizovať záchranné akcie alebo sám aktívne ľudí zachraňovať. Tento jeho odkaz si my, jeho najbližší kolegovia, ponesieme vo svojom vnútri do ďalšieho nášho života záchranárov v horách,“ spomína na svojho kolegu horský záchranár Dezider Hudák. 

 

Posledná rozlúčka so všetkými štyrmi zosnulými záchranármi, ktorí zahynuli pri piatkovom páde vrtuľníka v Slovenskom raji, sa bude konať vo štvrtok 23. júla o 10:00 v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Médiá dnes o tom informovala Zuzana Turočeková, hovorkyňa spoločnosti AIR -TRANSPORT EUROPE. Ako dodala, bližšie organizačné informácie budú známe neskôr.


Dušan Leskovjanský sa narodil 16. decembra 1978 v Spišskej Novej Vsi, kde prežil aj detstvo. Už ako pätnásťročný sa stal členom Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Po ukončení gymnázia, pokračoval v štúdiu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave v odbore geodézia a kartografia. Po ukončení vysokoškolského štúdia v roku 2002 nastúpil na výkon civilnej služby v Spišskej katolíckej charite v Spišskej Novej Vsi, neskôr pracoval v Spojených štátoch amerických ako sociálny pracovník. Po návrate v roku 2006 sa stal profesionálnym záchranárom na Oblastnom stredisku Horskej záchrannej služby Slovenský raj, v roku 2011 aj jeho náčelníkom a v to istom roku aj horským vodcom. Dušan mal rád hory, pomáhal ľuďom naplniť si svoje sny a ako horský vodca ich sprevádzal najmä po Vysokých Tatrách, píšu záchranári. Koncom júla roku 2013 prešiel spolu s kolegom, horským záchranárom a horským vodcom Rastislavom Šrobom hlavný hrebeň Vysokých Tatier v priebehu troch dní. Zostali po ňom dve dcéry Eva, Zuzana a syn Jakub.


Záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE (ATE) sa zrútil v piatok podvečer 17. júla v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji. Nehodu neprežil nikto zo štvorčlennej posádky. Leteckí záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. Na miesto však nedoleteli, vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia.

 

Záchranárske práce museli v piatok v noci záchranárske tímy prerušiť, vrtuľník sa totiž zrútil v nedostupnom teréne a záchranári v tme nemohli pokračovať. V sobotu od skorého rána na mieste zasahovali záchranári i hasiči, ktorí telá posádky z havarovaného vrtuľníka vyslobodili. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania pre záchranárske práce uzavretá. 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies