FOTO Tisícky Poliakov nespokojných so súčasnou vládou vyšli dnes do ulíc Varšavy

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 16:31 • 2 min
FOTO Tisícky Poliakov nespokojných so súčasnou vládou vyšli dnes do ulíc Varšavy

VARŠAVA - Tisícky Poliakov nespokojných so súčasnou vládou premiérky Beaty Szydlovej vyšli dnes do ulíc Varšavy, aby pred tamojším sídlom kabinetu demonštrovali pod mottom "Sme a zostaneme v Európe" za spoločnú Európu a proti politike, ktorú robí jednofarebný kabinet strany Právo a spravodlivosť (PiS).

slovakia

left justify in out

Už predpoludním sa však mobilizovali v poľskom hlavnom meste aj nacionalistické a pravicovokatolícke zoskupenia, ktoré vyzývali svojich stúpencov na protidemonštrácie. Pod mottom "Odvahu, Poľsko" sa vyslovovali proti zasahovaniu Európskej únie do vnútorných záležitostí Poľska.
Informovala o tom tlačová agentúra DPA.


Traja bývalí poľskí prezidenti a ďalšie popredné osobnosti obvinili 25. apríla tamojšiu vládu z ničenia demokracie v krajine a z poškodzovania medzinárodného postavenia krajiny. Súčasne vyzvali zákonodarcov, aby odmietli "drakonickú" novú legislatívu, ktorú navrhuje poľská vláda.


Výzva, ktorú na titulnej strane zverejnil poľský denník Gazeta Wyborcza, podpísali niekdajší prezidenti Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski a Bronislaw Komorowski, ako aj bývalý minister zahraničných vecí Radek Sikorski a šesť ďalších osobností.


Signatári vo výzve uviedli, že vládna pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS) "nemá v úmysle opustiť túto cestu ničenia ústavného poriadku", a apelovali na všetkých Poliakov, aby dodržiavali ústavu.


Vicepremiér Piotr Gliňski na výzvu zareagoval slovami, že je "nezmysel" tvrdiť, že demokracia v Poľsku je ohrozená, a označil to za "osobný názor" autorov.


Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali ešte 13. apríla v rámci nelegislatívneho uznesenia poľskú vládu, aby v plnej miere realizovala odporúčania tzv. Benátskej komisie týkajúce sa funkčnosti ústavného súdu krajiny a dodržiavania zásad právneho štátu.


Uznesenie, za ktoré hlasovalo 513 poslancov, 142 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania, nadväzuje na plenárnu rozpravu z 19. januára za účasti poľskej premiérky Beaty Szydlovej. Europoslanci sa zaoberali rozhodnutím Európskej komisie z 13. januára iniciovať proces, v rámci ktorého bude v súvislosti s krokmi novej konzervatívnej vlády sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku.


Opatrenia poľskej vlády a poľského prezidenta podľa europoslancov viedli k znefunkčneniu ústavného súdu krajiny, čo ohrozuje demokraciu, ľudské práva a zásady právneho štátu. Parlament preto vyzval poľské orgány, aby rešpektovali, zverejnili a bezodkladne v plnej miere vykonali verdikty ústavného súdu v súlade s odporúčaniami Benátskej komisie.


Parlament podporil snahy exekutívy EÚ o nájdenie východiska zo súčasnej situácie prostredníctvom dialógu s poľskými orgánmi. Zároveň však Európsku komisiu vyzval, aby v prípade, ak poľská vláda nebude plniť odporúčania Benátskej komisie, spustila druhú fázu monitorovania v oblasti ohrozovania právneho štátu.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona