FOTO Tisíce Poliakov protestovali proti prezidentovým návrhom na reformu justície

NETKY.SK • 2 Október 2017, 07:25 • 2 min
FOTO Tisíce Poliakov protestovali proti prezidentovým návrhom na reformu justície

VARŠAVA - Tisíce Poliakov vyšli dnes do ulíc Varšavy a mnohých ďalších miest, aby vyjadrili nesúhlas s návrhmi na reformu justície, ktoré predstavil prezident Andrzej Duda.

slovakia

left justify in out

Protesty, ktoré sa konali pred budovami súdov, zorganizoval Výbor na obranu demokracie, vystupujúci voči politike súčasnej konzervatívnej poľskej vlády.

 

Účastníci demonštrácií vyjadrovali presvedčenie, že prezidentom predložené dodatky zásadne nezlepšili pôvodné návrhy na reformu justície z dielne vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

 

Duda pred dvoma mesiacmi po mohutných protestoch v Poľsku a kritike zo strany Bruselu vetoval dva z jej dovedna troch sporných zákonov o justičnej reforme. Tie už predtým schválili obe komory poľského parlamentu.

 

Začiatkom tohto týždňa prezident predstavil svoje vlastné pozmeňujúce návrhy týkajúce sa navrhovaných zmien vo fungovaní Najvyššieho súdu a Národnej súdnej rady (KRS). Zdôraznil pritom, že sa snažil vyjsť v ústrety námietkam, ktoré v tejto súvislosti vzniesla Európska únia.

 

Zmeny vo fungovaní najvyšších poľských justičných orgánov, ktoré podľa Európskej komisie ohrozujú princípy právneho štátu, sa stali jadrom vážneho sporu medzi Bruselom a Varšavou. Exekutívu EÚ viedli k tomu, aby v lete spustila právne konanie voči Poľsku.

 

Európska komisia zdôraznila, že jej ďalšie rozhodnutia budú závisieť práve od revidovaných návrhov poľského prezidenta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona