FOTO Tisíce ľudí v Rumunsku demonštrovali proti novej antikorupčnej legislatíve

NETKY.SK • 11 December 2017, 06:27 • 2 min
FOTO Tisíce ľudí v Rumunsku demonštrovali proti novej antikorupčnej legislatíve

BUKUREŠŤ - Viac než 10-tisíc ľudí znovu protestovalo v nedeľu v Bukurešti proti rumunskej legislatíve, ktorá podľa kritikov sťaží trestanie korupcie na najvyššej úrovni.

slovakia

left justify in out

Hlavná demonštrácia sa konala pred vládnymi budovami, pričom poriadková polícia vzhľadom na vysoký počet účastníkov protestu uzavrela niekoľko ulíc. Veľké protivládne demonštrácie sa konali tiež v mestách Kluž a Jasy. Protestujúci skandovali "Spravodlivosť, nie korupcia!" a domáhali sa predčasných volieb.

 

Na demonštrácii sa zúčastnil i bývalý rumunský premiér Dacian Ciolos a ďalší opoziční lídri.

 

Rumunský parlament je v procese schvaľovania série zákonov, ktoré však podľa odporcov dostanú justičný systém pod väčšiu politickú kontrolu. Tisícky rumunských úradníkov so súdnou právomocou, rumunský prezident Klaus Iohannis, ako aj Európska komisia kritizujú dané legislatívne návrhy.

 

Množstvo vysokopostavených politikov z vládnucej koalície čelí obvineniam súvisiacich s korupciou. Tí to však označujú za politicky motivované.

 

Nedávno odsúdili na päť rokov väzenia za korupciu bývalého rumunského ministra vnútra Cristiana Davida. Niekdajšieho šéfa rezortu vnútra pôvodne žalovali za prijatie úplatku vo výške pol milióna eur z rokov 2007-08.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies