FOTO Tisíce ľudí sa v Lisabone lúčili s bývalým portugalským prezidentom Soaresom

NETKY.SK • 9 Január 2017, 17:37 • 2 min
FOTO Tisíce ľudí sa v Lisabone lúčili s bývalým portugalským prezidentom Soaresom

LISABON - Cez portugalské hlavné mesto prešiel dnes smútočný sprievod na poslednej rozlúčke s bývalým portugalským prezidentom a premiérom Máriom Soaresom. S obľúbeným politikom, ktorý zomrel v sobotu vo veku 92 rokov, sa dnes v Lisabone lúčili tisícky Portugalcov.

slovakia

left justify in out

Rakva s telesnými pozostatkami tohto legendárneho socialistického štátnika putovala mestom cez radnicu až do Kláštora hieronymitov v lisabonskej štvrti Belém. V tomto kláštore v západnej časti metropoly bude vystavená až do pohrebu v utorok popoludní.

Portugalská vláda vyhlásila od dnes trojdňový štátny smútok.

 

Soares bol od 13. decembra hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti nemocnice Červeného kríža v Lisabone. Krátko na to sa objavili informácie, že je v hlbokej kóme. Podľa jeho blízkych sa nikdy úplne nezotavil z encefalitídy, ktorú prekonal v januári 2013.

 

Soares bol zakladateľom portugalskej Socialistickej strany (PS) a je považovaný za otca portugalskej demokracie. Počas svojej politickej kariéry dvakrát zastával post predsedu vlády (1976–1978 a 1983–1985) a v rokoch 1986-1996 bol portugalským prezidentom. V rokoch 1999-2004 bol poslancom Európskeho parlamentu za Socialistickú stranu.

 

V roku 2006 bol opäť kandidátom socialistov na funkciu prezidenta, vo voľbách však neuspel - so 14 percentami skončil na treťom mieste za konzervatívcom Aníbalom Cavacom Silvom a nezávislým kandidátom Manuelom Alegrem.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona