FOTO Teroristický útok na hotel v Nairobi pripravil o život najmenej 15 ľudí, zahynuli aj cudzinci

NETKY.SK • 16 Január 2019, 07:27 • 2 min
FOTO Teroristický útok na hotel v Nairobi pripravil o život najmenej 15 ľudí, zahynuli aj cudzinci

NAIROBI - Najmenej 15 ľudí prišlo o život pri utorkovom teroristickom útoku na luxusný hotelový a kancelársky komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi.

slovakia

left justify in out

Medzi obeťami sú aj jeden Brit a Američan.

 

K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb operujúce v susednom Somálsku. Koordinovaná operácia militantov sa začala v utorok okolo 13.00 h SEČ odpálením nálože na parkovisku tamojšej banky a samovražedného atentátnika vo vstupnej hale hotela. V areáli sa následne dlhé hodiny odohrávali boje medzi ozbrojencami a príslušníkmi kenských špeciálnych jednotiek.

 

img

 

Kenský minister vnútra Fred Matiang'i po ôsmich hodinách od začiatku útoku uviedol, že bezpečnostné zložky obsadili už všetky budovy a že vykonávajú už len "začisťovacie" operácie. Aj po 11 hodinách sa však z areálu stále ozývala streľba a výbuchy.

 

Pracovník nairobskej márnice Chiromo potvrdil, že tam priviezli 15 obetí útoku, medzi ktorými boli aj jeden Brit a Američan. Ďalší 11 boli občania Kene. Zvyšných dvoch mŕtvych sa zatiaľ nepodarilo identifikovať, keďže nemali pri sebe preukazy totožnosti. Podľa citovaného pracovníka sa očakáva privezenie ešte ďalších tiel.

 

img

 

Podľa vyhlásenia aš-Šabábu si útok vyžiadal až 47 mŕtvych.

 

Udalosť pripomenula mnohým Keňanom útok teroristov vyzbrojených samopalmi a granátmi na obchodné centrum Westgate Mall v Nairobi, pri ktorom prišlo v roku 2013 o život 67 ľudí. K zodpovednosti zaň sa taktiež prihlásila skupina aš-Šabáb. Rukojemnícka dráma v Nairobi vtedy trvala štyri dni.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona