FOTO Terénne vozidlo s elektrickým pohonom absolvovalo testy funkčnosti

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 15:05 • 2 min
FOTO Terénne vozidlo s elektrickým pohonom absolvovalo testy funkčnosti

TRENČÍN - Terénne pásové vozidlo s inovatívnym elektrickým pohonom ocenené prestížnou cenou KIA Innovation Award dnes na prekážkovej dráhe v priestoroch Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) vyrazilo na testovaciu jazdu.

slovakia

left justify in out

Oficiálne ho predstavia odbornej verejnosti v utorok 19. mája na medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre.
     

Študenti Fakulty špeciálnej techniky TnUAD, nadaní konštruktéri Daniel Siekela a Dominik Malec, uspeli v prestížnej súťaži žilinskej automobilky KIA Innovation Award, určenej pre študentov univerzít a vysokých škôl z celého Slovenska, a na realizáciu projektu získali 5000 eur. Ich úlohou bolo vypracovať projekt na tému inovácia v konštrukcii kolesových vozidiel a ich energetických zdrojov. Výsledkom bolo terénne pásové vozidlo s elektrickým pohonom. 
     

Mladí konštruktéri na pohon vozidla použili dva elektromotory, ktorých výkon sa dá pružne upravovať, a tým umožňuje optimalizovať štýl jazdy podľa terénu. Medzi riadením a podvozkom nie je mechanická väzba, jazda je ovládaná elektricky.
     

Podľa Daniela Siekela za myšlienkou skonštruovať vozidlo bola na jednej strane diplomová práca a na strane druhej príležitosť, ako mať z diplomovej práce reálny výstup a hmatateľný výsledok. Obaja konštruktéri si podľa neho chceli overiť teoretické skúsenosti v praxi, no svoje dielo chápu aj ako príležitosť prezentovať vlastné schopnosti potenciálnym zamestnávateľom.  
     

Vozidlo bude po testovaní využiteľné v praxi ako pomocný dopravný prostriedok v ťažkom teréne, drobných domácich prácach, vo variáciách zbraňového systému pre ozbrojené sily a modifikáciou pre bezposádkové prieskumné vozidlo i záchranné zložky operujúce v horskom teréne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies