FOTO a VIDEO Tento šimpanz ostal úplne sám, jeho kmeň záhadne vyhynul

NETKY.SK • 12 Október 2017, 12:56 • 2 min
FOTO a  VIDEO Tento šimpanz ostal úplne sám, jeho kmeň záhadne vyhynul

Posledný... to je krutá pravda o šimpanzovi menom Ponso z oblasti západnej Afriky.

slovakia

left justify in out

Miesto známe ako Ostrov Šimpanzov sa tak čoskoro zmení na prázdne miesto. Ponso ho kedysi obýval spolu s ďalšími dvadsiatimi opicami. Na spomínaný ostrov v roku 1983 výskumníci premiestnili z Libérie skupinu šimpanzov. Celý jeho kmeň však záhadne vyhynul.

 

Populácia šimpanzov v západnej Afrike za 20 rokov prudko klesla o 90%. Ponsovi pred dvomi rokmi umrela jeho družka a dve deti. Odvtedy je známy, ako najosamalejší šimpanz na svete. Záchranári chcú preto Ponsa udržať pri živote za každú cenu. 

 

img

 

Asociácia Les Amis de Ponso (Ponsovi priatelia) platí Ponsovi od augusta 2015 jedlo a súkromného opatrovateľa – je ním bývalý farmár Germain Djenemaya Koidja. Ten je pre ponsa aj jediným spoločníkom.

 

Germain sa za Ponsom plaví na loďke každé ráno a nosí mu jedlo či lieky. „Ponso je ako moje dieťa, nechcem aby odišiel. Snažím sa vybaviť, aby mu sem poslali samičku,“ povedal Germain. Jeho rodina sa na primáty špecializuje už celé generácie. Dokonca aj jeho syn ide v jeho šľapajách.

 


Ponsov osud zasiahol aj Francoise Stephenson, majiteľku hotela v Lahou, ktorá sa stala vedúcou tejto záchrannej misie. „Počas mojej poslednej návštevy sme si s Ponsom dali pusu a prejavil mi dôveru. Vložil mi svoje prsty do uší a do nosa,“ povedala Stephenson. „Keď som odišla z ostrova, cítila som sa, ako by som bola na celkom inej planéte.“

 

„Tieto primáty za deň dokážu precestovať aj 15 kilometrov. Počas svojej cesty po sebe zanechávajú výkaly a zrná, vďaka ktorým pomáhajú k rastu zelene,“ vysvetlil užitočnosť šimpanzov výkonný riaditeľ švajčiarskeho výskumného centra na Pobreží Slonoviny, Bassirou Bonhof. Ponsovu situáciu môže vyriešiť nová „opičia“ spoločnosť alebo jeho premiestnenie na iné miesto.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies