FOTO Táto žena prekonala strach i bolesť, stala sa modelkou napriek tomu, že prišla o obe nohy

NETKY.SK • 29 Február 2016, 16:00 • 2 min
FOTO Táto žena prekonala strach i bolesť, stala sa modelkou napriek tomu, že prišla o obe nohy

GLASGOW - Tridsaťročná Stacy Paris prišla o obidve nohy potom, ako sa jej do tela dostali mäsožravé baktérie, ktoré rozožierajú kožu a tkanivá. Amputácia jej zmenila pohľad na svet i na vlastný život.

slovakia

left justify in out

Stacy, ktorá sa napriek hendikepu rozhodla stať modelkou, v súčasnosti podporuje kampaň „Rozmanité modelky,“ a dúfa, že dosiahne zmeny v zákone, ktoré by dali väčšie práva a možnosti modelkám s telesným postihnutím. Cieľom kampane je aby, každá agentúra zamestnávala aj modelky s telesnými vadami.

 

"Podľa posledných údajov, má jeden zo šiestich ľudí v Británii zdravotné postihnutie, ale kde sú všetky tie osoby? Keď som začínala, nemala som vzor, ktorým by som sa mohla inšpirovať," posťažovala sa Stacy.

 

Stacy, ktorá je zároveň študentkou molekulárnej biológie na univerzite v Glasgowe, pracuje s agentúrami v okolí jej rodného mesta, no má ciele presadiť sa aj v zahraničí. Priemysel už pomaly začína pracovať s netypickými modelkami, napríklad kozmetická značka GlossiGirl, zamestnala 18-ročnú Madeline Stuartaovú ako tvár spoločnosti.

 

Stacy je v modelingovom priemysle v podstate nováčik, s fotografovaním začala v roku 2015, len pár mesiacov po druhej amputácii. Bolesti v nohách začala mať pred siedmimi rokmi, keď sa vrátila z dovolenky vo Francúzsku. Jej stav sa postupne zhoršoval, až jedného dňa skončila v nemocnici.

 

"Najprv sme si mysleli si, že mám nejaký druh infekcie, ale testy a röntgen neskôr ukázali, že kosti v mojej nohe sú takmer úplne zničené,“ vysvetlila Stacy. „Nikto tomu spočiatku nerozumel, prišlo to ako rana z čistého neba.“

 

Napokon jej diagnostikovali nekrotizujúcu fasciitisu, infekciu, ktorá postihuje vrstvy kože a ničí tkanivá. Žena potom strávila na jednotke intenzívnej starostlivosti šesť dní a skoro zomrela.

 

Lekári jej život zachránili, no prišla o nohu. „Keď to začalo aj v druhej nohe, vedela som, že nechcem čakať na amputáciu tak dlho, ako predtým," povedala Stacy.

 

Počas svojho pobytu v nemocnici sa začala zaujímať o vedu a rozhodla sa jej venovať, až sa zotaví. "S amputáciou som sa zmierila pomerne rýchlo, len som nenávidela pobyt v nemocnici," vysvetlila. "Hovorila som s jednou mamičkou. Jej dcéra má tiež amputované obe nohy, a vraj keď sa o mne dozvedela, celá sa rozžiarila a dostala nádej. To je dôvod, prečo to robím."

 

"Mladé dievčatá s postihnutím potrebujú na mólach vidieť ľudí ako oni. My nehovoríme, dajte nám všetku prácu. Hovoríme len, reprezentujte nás, a dajte nám šancu,“ dodala.

 

"Nikdy som neplánovala, aby môj život dopadol takto, ale teraz som tu, a som pripravená byť vzorom. Chcem zmeniť pravidlá hry."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies