FOTO: Táto slečna si zaslúži obdiv, je najmladším človekom, ktorý zdolal sedemtisícovku!

NETKY.SK • 14 August 2019, 13:29 • 2 min
FOTO: Táto slečna si zaslúži obdiv, je najmladším človekom, ktorý zdolal sedemtisícovku!

Čomu sa bežne venujú desaťročné deti? Škole, koníčkom a mobilom. Selena Khawaja z Pakistanu má toho za sebou podstatne viac.

slovakia

left justify in out

Je tomu len dva a pol roka, čo Selena začala so svojím otcom podnikať výlety do hôr. Tie si ju však podmanili natoľko, že sa už po takom krátkom čase odhodlala na skutočne náročný výstup. V sprievode otca Yousafa ešte v priebehu júla zdolala 7027 metrov vysokú horu Spantik v pohorí Karákóram.

 

 

Ako 10-ročná horolezkyňa uviedla, nádherné výhľady, ktoré sú odmenou za jej výkon, ju motivujú najviac. Jej výstup musí ešte potvrdiť Pakistanská horolezecká asociácia, potom sa oficiálne stane najmladším človekom, ktorý takéto niečo dokázal.

 

Tu ale Selena nekončí. Vyjadrila sa, že pokiaľ sa im s otcom podarí zohnať sponzorov, budúci rok má jasný cieľ – najvyššiu horu sveta, Everest.

 

 

Na Mount Everest sa doteraz ako najmladšiemu horolezcovi podarilo dostať 13-ročnému Američanovi z Kalifornie, Jordanovi Romerovi. Bolo to v roku 2010. Vtedy sa v spoločnosti rozprúdila debata, či je vôbec vhodné, aby mali takéto náročné a nebezpečné výstupy povolené aj deti. Zatiaľ sa však k zákazu nepristúpilo, a tak sa Selena môže pokúsiť o nový rekord.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona