FOTO Táto karikatúra Sereny Williamsovej obletela svet, do autora kresby sa pustili známe osobnosti, vraj je to hanebné a rasisitické

NETKY.SK • 13 September 2018, 10:43 • 2 min
FOTO Táto karikatúra Sereny Williamsovej obletela svet, do autora kresby sa pustili známe osobnosti, vraj je to hanebné a rasisitické

BRATISLAVA – Austrálsky karikaturista z denníka Herald Sun Mark Knight istotne netušil čo ho čaká, keď sa po toľko diskutovanom finálovom zápase US Open rozhodol vyobraziť Serenu Williamsovú. Mnohé renomované denníky ako napríklad The Washington Post alebo známe osobnosti od Nicki Minaj až po autorku diela o Harry Potterovi J.K. Rowlingovú na svojich sociálnych sieťach označili kresbu za "rasistickú" a "hanebnú". Knight to považuje sa prehnané.

slovakia

left justify in out

Ako to začalo

Williamsová prehrala s Japonkou Naomi Osakovou 2:6 a 4:6, rozhodca v stretnutí viackrát potrestal 23-násobnú grandslamovú šampiónku, keď jej v druhom sete udelil varovanie, trestný fiftín a trestný gem. Postupne za nepovolený koučing z tribúny, rozbitú raketu a niekoľkonásobný verbálny útok na rozhodcu. Williamsová neskôr dostala aj pokutu 17.000 amerických dolárov. Mnoho športových osobností sa Sereny zastalo, medzi nimi aj víťaz mužskej dvojhry US Open Novak Djokovič.

 

Vraj to s rasizmom nemá nič spoločné

"Mýlia sa," povedal Neil Mitchell, známy rozhlasový moderátor stanice 3AW a pokračoval: "Poviem vám, že keď som sa pozrel na karikatúru ani mi nenapadlo,  že to malo byť rasovo urážlivé. Išlo o športovú šikanu a záchvat hnevu, to je všetko."

 

Knight nečakal takéto reakcie

"Svet sa zbláznil. Je to karikatúra o nevhodnom správaní. Nemá to nič spoločné s rasou. V pondelok večer som kreslil túto karikatúru, videl som, že najväčšia tenisová hráčka na svete vybuchla," reagoval Knight. Autor karikatúry ďalej naznačil, že 23-násobná grandslamová víťazka je vhodným objektom na kresbu. "Dobre sa kreslí, je silná, má úžasnú stavbu tela. Je mi ľúto, že sa toho chytili média a sociálne siete. Snažil som sa týmto ľuďom odpovedať,  ale nepočúvajú," doplnil Knight.

 

Empajroví rozhodcovia hrozia bojkotom na zápasoch Sereny Williamsovej

Ramosa v konflikte s hviezdnou tenistkou podporili okrem najbližšej rodiny tiež kolegovia a viacerí súčasní či bývalí hráči. Podľa informácií The Guardian a The Times uvažujú niektorí empajroví rozhodcovia o bojkotovaní zápasov, v ktorých nastúpi Williamsová. Dôvodom je jej správanie sa na kurte.  Rozhodcu označila za klamára a použila aj mnohé ďalšie invektívy. Rozhodcom prekáža aj ďalší vývoj kauzy, v ktorej ich kolega čelil obvineniam zo sexizmu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona