FOTO Táto jedľa z Horných Orešian poputuje do Bruselu

NETKY.SK • 14 November 2016, 12:28 • 2 min
FOTO Táto jedľa z Horných Orešian poputuje do Bruselu

HORNÉ OREŠANY – Jedľa obrovská z Horných Orešian v okrese Trnava bude reprezentovať Slovensko na bruselskom námestí Grand Place.

slovakia

left justify in out

Pripomínať má slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Takmer 22-metrov vysoký strom vypílili v pondelok dopoludnia, na miesto určenia ho majú priviezť vo štvrtok skoro ráno. Jedľu pre Brusel darovala rodina Horváthovcov z Horných Orešian, strom rástol v blízkosti ich domu. Na hlavnom námestí v Bruseli ho majú rozsvietiť 25. novembra.
Jedľu obrovskú podľa Mariána Horvátha vysadil k bývalej materskej škole v miestnej časti Majdánske v roku 1980 miestny lesník. Z materskej školy je dnes rodinný dom, vysoký strom už znamenal hrozbu pre jeho obyvateľov. Tento druh jedle sa v Malých Karpatoch podľa Horvátha vyskytuje len veľmi zriedkavo, dorastá však až do výšky 40 – 50 metrov. Neďaleko vypílenej jedle viedla v minulosti lesná železnička, letné sídlo tam mali Pálfyovci.


Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR Mariána Staníka bolo vytypovaných niekoľko desiatok stromov, z ktorých mohol len jediný ísť do Bruselu. Napokon sa rozhodovalo medzi stromom z obce Malužiná a stromom z Horných Orešian. ,"Má dobrý tvar, má mohutnú korunu. Požadovanú výšku a bude dobrým symbolom slovenských Vianoc v Bruseli," povedal Staník. Výber stromu na reprezentáciu krajiny trval podľa neho niekoľko mesiacov. Za stromom smútili nielen Horváthovci, ale aj starostka Horných Orešian Jarmila Petrovičová. ",Je mi veľmi ľúto, že taký krásny strom opúšťa našu obec. Na druhej strane som rada, že nás bude reprezentovať v Bruseli a bude mať takúto významnú úlohu," povedala. Dodala, že by ho rada videla už vyzdobený a vysvietený priamo na mieste určenia.


Skúsený pilčík Marek Gama si s mohutným stromom poradil za štyri minúty. Následné nakladanie žeriavom na náves a sťahovanie konárov však trvalo niekoľko hodín. Podmienkou pre prepravu bolo stiahnutie stromu na priemer najviac 3,2 metra. Až potom mohol ísť nadrozmerný náklad na 1 200 kilometrov dlhú cestu. Podľa Jiŕího Tůmu z prepravnej spoločnosti pôjde tento strom cez Bratislavu, Brno, Prahu a Plzeň do Rozvadova, potom cez Nemecko do Belgicka. V Bruseli ho majú vykladať vo štvrtok v skorých ranných hodinách.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona