FOTO Takto vyzerá ubytovňa pre utečencov v Gabčíkove

NETKY.SK • 10 September 2015, 11:45 • 2 min
FOTO Takto vyzerá ubytovňa pre utečencov v Gabčíkove

GABČÍKOVO – Slovensko stále čaká na príchod sýrskych utečencov z Rakúska. Umiestniť by sme ich mali do Účelového zariadenia STU v Gabčíkove. Izby sú zatiaľ prázdne.

slovakia

left justify in out

Príchodu dočasných rakúskych azylantov doteraz bránili administratívne prekážky. Tie sú už takmer vyriešené a príchod prvých možno očakávať v blízkej dobe.

 

Minister vnútra Kaliňák nevedel spresniť termín príchodu prvej skupiny dočasných rakúskych azylantov do účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove. „Neviem povedať deň ani hodinu. V nejakej blízkej dobe prídu, už som si myslel, že tu budú týždeň, ale nejaké administratívne prekážky tomu zabránili,“ priblížil.

 

Podľa Kaliňáka už azylantom dokonca dvakrát navarili, pretože mali informáciu z rakúskej strany, že majú prísť. Administratívne prekážky podľa šéfa rezortu vnútra spočívali v aplikácii rakúskeho azylového práva na slovenskom území.

 

„Napríklad, ak tam budú deti, budú ich aj vyučovať po nemecky, a to im musí zabezpečovať agentúra, ktorá podľa nich musí mať nejaké povolenia, ktoré si vybavovali. My sme im s našimi povoleniami pomohli, myslím si, že posledné povolenia dostali pred nejakými dňami, ešte niečo si potrebovali zariadiť,“ opísal Kaliňák. Tlačový odbor Kancelárie ministerstva vnútra (KMV) naďalej tvrdí, že termín príchodu žiadateľov o rakúsky azyl do Gabčíkova stále nepozná a ministerstvo čaká na oznámenie rakúskej strany.

 

„Pôjde o dočasné ubytovanie na našom území, pričom migranti sú v azylovom procese Rakúska. Všetci títo ľudia sa vrátia naspäť do Rakúska po skončení azylového procesu. Ministerstvo vnútra SR pripravuje opatrenia na absolútne minimalizovanie bezpečnostného rizika s plánovaným príchodom rakúskych azylantov do Gabčíkova, ktoré včas verejnosti oznámime,“ píše sa v odpovedi KMV na otázky TASR. Podľa zverejnených informácií má byť v Gabčíkove dočasne ubytovaných 500 rakúskych azylantov, očakáva sa príchod prvých 20 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona