FOTO Takto si žijú bezdomovci v Škótsku: Edinburgh ich chce zaradiť späť do života

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 15:00 • 2 min
FOTO Takto si žijú bezdomovci v Škótsku: Edinburgh ich chce zaradiť späť do života

V Edinburghu sa problém s bezdomovcami pokúšajú vyriešiť novým spôsobom.

slovakia

left justify in out

Problém s bezdomovcami je rok od roka väčší. Nájsť si v dnešnom nekompromisnom svete svoje miesto vôbec nie je jednoduché a pokiaľ sa človek stretne s nepriazňou osudu, je to ešte náročnejšie. V minulosti sme sa s ľuďmi bez domova stretávali najmä vo veľkých mestách, dnes, žiaľ, na nich narážame už v takmer každom, aj malom, meste. Riešiť túto pálčivú otázku je však mimoriadne náročné. Ako takýchto ľudí vrátiť späť do života?

 

Bežný človek berie teplú posteľ ako samozrejmosť. Rozhodne to však samozrejmosť nie je. V živote nás môžu postretnúť rôzne situácie, s ktorými sa nedokážeme vysporiadať, a tak padneme na sociálne dno. Napriek tomu, že všeobecne prevláda názor, že ľudia z ulice si za to, kde sú môžu sami, nie vždy je to tak. Uvedomuje si to aj škótska charita So­cial Bite, ktorá sa rozhodla ísť na to inak.

 

V spolupráci s ďalšou neziskovou organizáciou postavili pre bezdomovcov dedinku, v ktorej budú mať zabezpečené základné životné potreby, aby sa tak dokázali "odpichnúť od dna".

 

Malé domčeky určené pre dvoch ľudí sú vybavené dvoma spálňami, vstupnou halou, kuchyňou a kúpeľňou. Sú postavené tesne vedľa seba, čo má vzbudzovať pocit spolupatričnosti, ktorá v jednotlivcovi vyburcuje chuť zmeniť svoj život. Fungovanie dedinky budú koordinovať vyškolení zamestnanci a tí budú obyvateľom zároveň aj pomáhať. Toto všetko by im malo poskytovať zázemie, aby sa mohli v živote pohnúť ďalej.

 

 

Cieľom charity do budúcna je vybudovať až 800 takýchto bytových jednotiek. Ako sa osvedčia v praxi, ukáže čas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies