FOTO Taiwan zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo minimálne štyri obete, záchranári pátrajú po stovkách nezvestných

NETKY.SK • 7 Február 2018, 07:57 • 2 min
FOTO Taiwan zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo minimálne štyri obete, záchranári pátrajú po stovkách nezvestných

TCHAJ-PEI - Taiwanskí záchranári sa v stredu zo všetkých síl snažili dostať k piatim ľuďom uväzneným pod troskami viacerých budov a k ďalším vyše 140 nezvestným.

slovakia

left justify in out

Budovy poškodilo alebo zničilo utorkové silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktoré sa vyskytlo neďaleko východného pobrežia Taiwanu. Zemetrasenie nastalo v utorok krátko pred polnocou a vzniklo v plytkej hĺbke. Spôsobilo, že v najhoršie zasiahnutom okrese Chua-lien sa zrútili a nebezpečne naklonili najmenej štyri budovy, pričom zahynuli štyria ľudia. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

 

Videozáznamy a fotografie zachytávali niekoľko stredne veľkých budov, nakláňajúcich sa v ostrých uhloch, takže ich najnižšie poschodia boli rozdrvené a zostali z nich len kopy betónu, rozbitého skla, ohnutých železných trámov a ďalších trosiek. Bolo vidieť hasičov, ktorí liezli po rebríkoch opretých o okná, aby sa tak dostali k obyvateľom uviaznutým vo vnútri bytov.

 

Pri zemetrasení utrpelo zranenia 225 ľudí, dve desiatky z nich sú v kritickom stave. Sila otrasov spôsobila pukliny na cestách a prerušenie dodávok elektriny aj vody do tisícov domácností. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen ubezpečila verejnosť, že úrady podniknú všetky možné kroky, aby našli živých ľudí. Na svojom oficiálnom účte na Facebooku uviedla, že v stredu pricestovala do okresu Chua-lien, aby preverila záchranárske práce.

 

Drvivá väčšina zo 145 ľudí (okrem dvoch), ku ktorým sa nedá dostať, sa nachádza v 12-poschodovom obytnom dome v meste Chua-lien. Pre záchranárov nie je bezpečné doň vojsť, pretože sa stále viac a viac nakláňa. Podľa miestnych médií sa nakláňa aj hotel známy ako Beautiful Life.

 

Jednou zo štyroch mŕtvych obetí je 60-ročná zamestnankyňa hotela Marshal v meste Chua-lien - zomrela, keď sa preborilo prízemie. Ďalší človek, 66-ročný muž, prišiel o život v obytnej budove, napísala agentúra DPA. Keďže dotrasy pokračovali celú noc, obyvateľov nasmerovali do útočísk, napríklad na novopostavený bejzbalový štadión, kde im úrady poskytli lôžka a teplé jedlo.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies