FOTO Sýkorovci na súde: Na pojednávaní odzneli záverečné reči, už čoskoro padne rozsudok

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 18:06 • 2 min
FOTO Sýkorovci na súde: Na pojednávaní odzneli záverečné reči, už čoskoro padne rozsudok

BANSKÁ BYSTRICA – Záverečnými rečami obhajcov a obžalovaných pokračoval dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici proces so skupinou sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa.

slovakia

left justify in out

Pojednávanie sa uskutočnilo za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Rozsudok predseda senátu vyhlási v stredu 30. marca o 10:00.


Vinu priznal jedine Martin Bihári s prezývkou Rus, ktorý si už odpykáva trest 22 rokov za inú trestnú činnosť. Vzhľadom na priznanie a kladnú prognózu nápravy klienta jeho obhajca navrhol súdu upustiť od uloženia ďalšieho trestu.


Lališ i jeho obhajca požadovali oslobodenie spod obžaloby. Podľa ich názoru vina nebola jednoznačne preukázaná, pretože výpovede svedkov neboli jednoznačné a súd odmietol návrh na konfrontáciu s nimi. Rovnako i Ivan Cupper, zvaný Vincko, odmietol vinu a žiadal, aby ho súd oslobodil. Obhajca Alojza Kromku, zvaného Čistič, prečítal ním vlastnoručne napísanú záverečnú reč. Podľa Kromku usvedčujú ho dvaja odsúdenci zvaní kajúcnici, ktorí sa nevedeli zhodnúť na tvrdeniach. Kromka si myslí, že skupinu odsúdených - kajúcnikov zorganizoval z väzenia boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák ako pomstu voči osobám, ktoré sú na slobode.


Prokurátor na rozdiel od obžalovaných si myslí, že sú vinní podľa obžaloby. Navrhol uložiť doživotný trest odňatia slobody bossovi Lališovi, jeho kamarátovi Ivanovi Cupperovi a Jozefovi Roháčovi, zvanému Potkan. Martin Bihári, ktorý sa k trestnej činnosti v plnom rozsahu priznal, by podľa prokurátora mal dostať 23 rokov.


Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo pred rokom 20. januára. Prokurátor žaloval sedem mužov za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vraždy a iné trestné činy. Pojednávanie sa konalo v neprítomnosti Lališa a Martina Biháriho, ktorí sa skrývali v zahraničí. Obžalovaný Jozef Roháč, zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní bol prítomný Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper, zvaný Vincko. Obžalovaný je i na doživotie odsúdený Alojz Kromka, zvaný Čistič. Siedmym obžalovaným bol bratislavský podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca 2015 je na slobode, pretože z väzby ho po rozhodnutí Ústavného súdu SR prepustili pre porušenie jeho práv. Senát Špecializovaného trestného súdu v júli zastavil jeho stíhanie ako objednávateľa vraždy Romana Deáka, pretože skutok kvalifikovaný podľa prokuratúry, je premlčaný. Zaujímavosťou prípadu je, že Marek Para ako jeden z obhajcov Mareka Trajtera sa stal teraz obhajcom Lališa.


Podľa tvrdenia svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.


Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však zadržali na Morave hľadaného Martina Biháriho a o dva týždne neskôr v Nemecku Róberta Lališa
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona