FOTO Svetoznámy český fotograf Jan Saudek má v Bratislave prierezovú výstavu

NETKY.SK • 4 Október 2017, 09:35 • 2 min
FOTO Svetoznámy český fotograf Jan Saudek má v Bratislave prierezovú výstavu

BRATISLAVA - Prierezová výstava z celoživotnej tvorby svetoznámeho českého fotografa Jana Saudka je momentálne dostupná v bratislavskej galérii.

slovakia

left justify in out

Vyše 70 prevažne ženských a mužských aktov je výberom od roku 1964. Dívka s perlami, Portrét panny, Stáří a mládí, Řekni mi zrcadlo, První krok, Žebronení, Obálka detského časopisu, Československo 1968, Záliby, Milenci, Snení v ráji, Starý tanečník, Manželství, Voják, Svatba, Surrealizmus, Portrét fotografa a ďalšie sú známe, ale na Slovensku i prvýkrát prezentované fotografie.

 

"V Bratislave je jedna vec stabilná, že Jan Saudek príde z Prahy na každú svoju výstavu, povie niekoľko nekorektných vtipov, aj že tu chodí rád," na utorkovej (3.10.) vernisáži výstavy s úsmevom povedal riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger, ktorý fotografovi venoval jeho novú knihu s názvom Dva.

 

Aj galerista Juraj Ulický potvrdil stabilnú vec, že prominentný fotograf bol na každej svojej výstave vtejto galérii od prvej, ktorou v roku 1995 otvorili túto galériu v centre mesta. "Chodím tu rád a chodím sa tu 'vykecať'. Mám dvojročnú dcéru a tá ma 60-ročnú sestru. Po 42. roku sa už nefarbím a som blondín. Najlepší spôsob, ako sa zoznámiť s dievčaťom, je urobiť jej dieťa," rozhovoril sa kontroverzný fotograf a zabával zaplnenú galériu. Svoj monológ zakončil najkratšou židovskou anekdotou: Zaplatím. Tým opäť rozosmial divákov. Zábavný bol aj počas dlhej autogramiády, keď záujemcom podpisoval fotografie a knihy.

 

Pražský rodák Jan Saudek (1935) sa koncom druhej svetovej vojny pre polovičný židovský pôvod dostal s dvojčaťom Karolom do koncentračného tábora v Sliezsku pre tzv. miešancov. Vyštudoval grafickú školu a od roku 1950 pracoval ako produkčný fotograf v tlačiarňach. Na konci 60. rokov odišiel do Ameriky a zoznámil sa s Hughom Edwardom, šéfom oddelenia fotografie v Inštitúte umenia v Chicagu. Prvú výstavu mal v University of Indiana v Bloomingtone.

 

Začal fotografovať pri stene s oknom, ktorá sa stala typickým prvkom jeho tvorby. Spolupracoval s rôznymi umelcami z celého sveta. Vystavoval v múzeu moderného umenia v Paríži, vyšla jeho prvá monografia Svet Jana Saudka. Stal sa členom Spolku českých maliarov a mal množstvo výstav. Získal francúzske vyznamenanie Rad umenia a literatúry (1990). Francúzsky režisér Jerome de Missolz o ňom nakrútil film Jan Saudek - český fotograf.

 

V jeho živote má dôležité miesto dlhoročná priateľka a manažérka Sára Saudková, ktorá prijala jeho meno aj bez svadby. Umeleckú a finančnú slobodu získal Saudek začiatkom 80. rokov a bol veľmi populárny. Stal sa kandidátom Zväzu výtvarných umelcov (1988). Filmová spoločnosť Febio ho vybrala pre projekt GEN (100 Čechov dneška). Slovart vydal výpravnú publikáciu Saudkových fotografií (2005) a neskôr ďalšie knihy. Priateľka Sára zorganizovala k jeho 70. narodeninám ako darček veľkú výstavu. Portrétoval známe osobnosti vrátane sto členov činohry, baletu a opery.

 

Za šírenie dobrého mena vlasti v zahraničí dostal Saudek od ministra kultúry vyznamenanie Artis Bohemiae Amicis (2006). V roku 2014 si na českom veľvyslanectve v Pekingu vzal za manželku dlhoročnú priateľku a matku svojich detí novinárku Pavlu Saudkovú, ktorá bola s ním na výstave v Bratislave.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona