FOTO Švajčiarskym chirurgom sa podaril historický zákrok: Oddelili najmladšie siamské dvojčatá

NETKY.SK • 1 Február 2016, 10:26 • 2 min
FOTO Švajčiarskym chirurgom sa podaril historický zákrok: Oddelili najmladšie siamské dvojčatá

BERN - Švajčiarski chirurgovia oddelili osemdňové siamské dvojčatá, ktoré prišli na svet predčasne v 32. týždni tehotenstva. Ide o vôbec najmladšie dvojčatá, ktoré sa podarilo úspešne oddeliť.

slovakia

left justify in out

Sestry Lydia a Maya prišli na svet 2. decembra cisárskym rezom spoločne s tretím dievčatkom, ktoré sa narodilo úplne zdravé. Lydia a Maya boli spojené pečeňou, pričom spolu vážili iba 2200 gramov.

 

Jedna z nich však mala príliš veľa krvi a veľmi vysoký krvný tlak, zatiaľ čo druhá mala krvi nedostatok a veľmi nízky tlak. Lekári sa preto rozhodli dievčatká už po ôsmich dňoch po narodení operovať, aby im zachránili život. Na päťhodinovom zákroku sa podieľal trinásťčlenný tím z Bernskej a Ženevskej univerzitnej nemocnice.

 

Išlo o iba tretie úspešné oddelenie, ku ktorému došlo vo Švajčiarsku v uplynulých 30 rokoch, pričom vedenie Bernskej univerzitnej nemocnice o výsledku operácie informovalo v nedeľu 31. januára. Dievčatká sú aj takmer dva mesiace po zákroku veľmi malé, inak sú však v poriadku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona