FOTO Švajčiarsky vysávač dokáže zo vzduchu odsávať emisie, najväčší znečisťovatelia ho odmietajú!

NETKY.SK • 10 Október 2017, 18:44 • 2 min
FOTO Švajčiarsky vysávač dokáže zo vzduchu odsávať emisie, najväčší znečisťovatelia ho odmietajú!

BRUSEL – Našej klíme by mohol výrazným spôsobom pomôcť švajčiarsky vysávač, ktorý dokáže zo vzduchu odsávať nežiadúci oxid uhličitý a následne ho využiť v poľnohospodárstve či energetike.

slovakia

left justify in out

Aby sme mohli v globále naplniť ciele Parížskej dohody, ktorá je zameraná na spomalenie procesu otepľovania Zeme, mohol by nám pomôcť tento šikovný vynález. Podľa magazínu Science má každoročne vymiznúť až 5-miliárd ton CO2 zo zemskej atmosféry. Aj keď sú ciele dosiahnuteľné, zisk a vidina zárobkov, žiaľ vždy vyhrá. Celú situáciu skomplikovalo aj nešťastné rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa, od klimatickej dohody odstúpiť.

 

img

 

Švajčiarska spoločnosť Climeworks však našla riešenie ako tento problém vyriešiť! Podarilo sa jej zostrojiť vysávač, ktorý dokáže doslova vysať škodlivé emisie zo vzduchu. Firma informovala, že do roku 2025 plánuje rozšíriť svoju technológiu tak, aby každý rok dokázala zachytiť 1 % ročných svetových emisií CO2. Firmu založili študenti v roku 2009. Celý koncept technológie spočíva v tom, že stroj dokáže nasať škodliviny a prefiltrovať ich, teda očistiť. Všetko by bolo skvelé, až na cenu. Takéto prečisťovanie vyjde skutočne draho. Podľa štúdií by takéto očisťovanie ovzdušia bolo neúnosne drahé. Odborníci odhadli náklady na 400 – 1000 USD za tonu CO2.

 

img

 

Spoločnosti, ktoré nadmerne vypúšťajú emisie do atmosféry, si kupujú povolenky v Systéme EÚ pre obchodovanie s emisiami za niečo vyše 6 USD. Pri takýchto nákladoch by sa im teda zariadenia Climeworks neoplatilo kúpiť, čo sa už odzrkadlilo aj vo výrokoch mnohých riaditeľov oslovených spoločností, ktorým bol spomínaný vysávač predstavený. „Je to drahé a nepraktické,“ zneli reakcie. 

 

„Sme jednoznačne presvedčení o tom, že keď postavíme verziu dva, tri a štyri, dokážeme znížiť náklady. Vďaka zníženiu nákladov v najbližších 3 – 5 rokoch by sme sa mali dostať na cenu 200 dolárov za tonu. Náš dlhodobý cieľ je 100 dolárov za tonu CO2,“ uviedol spoluzakladateľ spoločnosti Christoph Gabald. Firma je odhodlaná vo svojej práci pokračovať. Už dnes predávajú vysatý oxid uhličitý pestovateľom zeleniny, ktorí ho využívajú v obrovských skleníkoch.

 

img

 

Dohodu o spolupráci s cieľom vyrábať obnoviteľné zdroje energie sa spoločnosti podarilo uzavrieť aj s nemeckou automobilkou Audi. CO2 sa dá takisto využiť pri produkcii sýtených nápojov. „Víziou našej spoločnosti je zachytávať jedno percento svetových emisií do roku 2025, čo je veľmi ambiciózne, ale uskutočniteľné,“ povedal Gabald. Firma si uvedomuje, že „to nepôjde bez politickej vôle, napríklad bez stanovenia ceny uhlíka.“ Logicky sa teda vysávanie CO2 „nedá uskutočniť len prostredníctvom komerčných nástrojov.“ Aj dlhodobá rentabilnosť Climeworks sa ešte len ukáže. Na 20-miliónovú investíciu sa zatiaľ vyskladali 15 miliónmi USD súkromní investori a 5 miliónmi samotné Švajčiarsko prostredníctvom grantov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies